Επιστολή υπ' αριθμ. 122 / 28.12.2001
ΠΡΟΣ : Αξιότιμο Δήμαρχο Σαμοθράκης κ. Γεώργιο Χανό
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ : Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας Δημοσίων Έργων
Υπουργείο Γεωργίας
Yπουργείο Πολιτισμού
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης
Νομαρχία Έβρου
Με μεγάλη μας λύπη παρακολουθούμε την προσπάθεια που γίνεται από συγκεκριμένους οικονομικούς παράγοντες, για αποχαρακτηρισμό συνολικής δασικής έκτασης 104 στρεμμάτων, στην περιοχή Παχιά ’μμος της Σαμοθράκης, με
σκοπό την οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση της περιοχής .
Η συγκεκριμένη έκταση έχει χαρακτηρισθεί ως δημόσια δασική από το Υπουργείο Γεωργίας τα έτη 1926, 1937, 1975. To έτος 2000 όμως, μετά από προσφυγές των "ιδιοκτητών" αυτής της δημοσίας δασικής εκτάσεως (οι 7τελευταίες λέξεις συνθέτουν ένα ακόμη νεοελληνικό οξύμωρο) άρχισε "διαδικασία αποχαρακτηρισμού", στην οποία προβάλλεται το "επιχείρημα" ότι το δάσος της περιοχής έχει υποβαθμισθεί λόγω υπερβοσκήσεως και διαβρώσεως, άρα μπορεί να "αξιοποιηθεί" διαφορετικά.
Επειδή λοιπόν κύριε Δήμαρχε σε δηλώσεις σας στον Τύπο εκφράσατε την "συμπάθειά" σας προς τους "ιδιοκτήτες - επενδυτές", επιτρέψτε μας να σας γνωστοποιήσουμε τα παρακάτω:
Το Ιερό νησί της Σαμοθράκης απετέλεσε, αποτελεί και θα αποτελεί πανανθρώπινο Πνευματικό και Θρησκευτικό κέντρο, από την Αρχαιότητα έως ΚΑΙ σήμερα. Σημαντικό στοιχείο του ΙΕΡΟΥ χαρακτήρα του νησιού είναι και το υπέροχο φυσικό περιβάλλον του.
Ανατολικά της περιοχής της Παχιάς ’μμου και δίπλα ακριβώς στην περιοχή που επιχειρείται να οικοπεδοποιηθεί, υπάρχουν μεγαλιθικά μνημεία της απωτάτης Αρχαιότητας, ανυπολόγιστης πολιτισμικής αξίας, τα οποία -κακώς- δεν έχουν μέχρι στιγμής μελετηθεί και αξιολογηθεί.
Στην περιοχή της Παχιάς ’μμου, μέχρι πριν από 20 χρόνια αναπαραγόταν η γνωστή θαλάσσια χελώνα Caretta-caretta, η οποία προστατεύεται και είναι είδος υπό εξαφάνιση.
Οι τουρίστες που επισκέπτονται το νησί, οι οποίοι αυξήθησαν πολύ τα τελευταία χρόνια, έρχονται κυρίως στο νησί επειδή βρίσκουν ένα φυσικό περιβάλλον ελάχιστα υποβαθμισμένο.
Κύριε Δήμαρχε,
Μην ενδίδετε στις πιέσεις "ιδιοκτητών" , επενδυτών , εφοπλιστών.
Μην συνδέετε την επιτυχή κατά τα άλλα θητεία σας, με κάλυψη του τεραστίου αυτού οικονομικού και οικολογικού σκανδάλου.
Η πραγματική ανάπτυξη του νησιού σας, περνάει μέσα από την ανάδειξη των ιερών Αρχαιοτήτων σας, της φυσικής περιβαλλοντικής ομορφιάς, καθώς και μέσα από την προστασία του "πράσινου" του νησιού όπου αυτό λόγω υπερβοσκήσεως, διαβρώσεως κ.λ.π. έχει υποβαθμισθεί.
Ας αποτελέσει το Ιερό νησί της Σαμοθράκης πρότυπο τουριστικής και όχι μόνο ανάπτυξης και για τις υπόλοιπες περιοχές της πατρίδος μας και όχι παράδειγμα καταπατήσεων δασών, υποβάθμισης περιβάλλοντος, άκρατης οικοπεδοποίησης και άναρχης δόμησης εν ονόματι της περιβόητης "ανάπτυξης".
Ελπίζουμε να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων.
