Ανακοίνωση υπ' αριθ. 146 / 3. 8. 2003
Η καθηγητική ιδιότης του κ. Δημ. Παντερμαλή, σε ένα όμως Πανεπιστήμιο που ελέγχεται από τους εκκλησιαστικούς και περι-εκκλησιαστικούς κύκλους και του οποίου ο Πρύτανης συνήργησε προσφάτως στην εκεί επίσημη διοργάνωση ενός συνεδρίου σκοταδιστών Μεσαιωνιστών, δεν μπορεί να τον απαλλάξει από τις λογικές ενστάσεις του οποιουδήποτε σκεπτομένου ανθρώπου κατά πόσον είναι ικανός να αξιολογεί τα «ειδωλολατρικά» ευρήματα των ανασκαφών στις οποίες προϊσταται, επί του προκειμένου των ανασκαφών του Δίου. Έως τώρα ωστόσο, ανάλογες ενστάσεις είχαν αποφευχθεί να εκφρασθούν, αφού κρινόταν ικανοποιητικό το έργο του στο Δίον, έργο που τιμούσε τη μνήμη του αειμνήστου Γιωργίου Σωτηριάδου, πρώτου Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, που επί 3 έτη (1928 - 1931) επεχείρησε τις πρώτες ηρωϊκές ανασκαφές στην Ιερή Πόλη των Μακεδόνων, αγωνιζόμενος με τα κινίνα κατά των κουνουπιών της ελώδους τότε περιοχής.
Η πρόσφατη όμως τυχαία ανακάλυψη του Ναού του Θεού Διός Υψίστου, προκληθείσα στην πραγματικότητα από τα ύδατα του «διιπετούς» ποταμού Βαφύρα, ένα γεγονός που χαροποίησε όλους τους πραγματικούς Έλληνες, αμαυρώθηκε από τις απαράδκετες, βλάσφημες και αντιεπιστημονικές ανακοινώσεις του κ. Παντερμαλή ότι τάχα το εύρημα είναι σημαντικό επειδή: «παραπέμπει στον ύψιστο Θεό της Παλαιάς Διαθήκης» (...) και άρα πίστευαν οι Μακεδόνες βασιλείς στον... Ένα Θεό (!) Οι ανακοινώσεις του, δόθησαν, φυσικά, ως σκυτάλη στους «αρμοδίους» δημοσιογράφους και έτσι διαβάσαμε σήμερα στον Τύπο το αμίμητο: «η λατρεία αυτού του Διός σχετίζεται με την μονοθεϊστική αντίληψη των θρησκειών γι' αυτό και η ανακάλυψη του Ιερού έχει πολλαπλή σημασία για την περιοχή»
Πληροφορούμε λοιπόν τον επιστήμονα κ. Δημ. Παντερμαλή και κάθε άλλον σκυταλοδρόμο των ανοησιών αυτών περί «μονοθεϊστικής» αντιλήψεως στη λατρεία του Θεού Διός Υψίστου, ότι με την εν λόγω επίκληση του Θεού, η Εθνική μας Θρησκεία τον τιμά ως ύψιστη Ηθική Αρχή του Σύμπαντος και όχι ως πρόδρομο του Ιαχωβά των Ιουδαίων και χριστιανών. Για να πάρουν δε μία γεύση του τι ακριβώς τιμούμε ως Ύψιστο Δία, ας μελετήσουν λίγο τον Ύμνο που συνέγραψε ο Κλεάνθης προς τον Θεό. Ίσως το μονοθεϊστικό τους μυαλό καταλάβει κάποια ελάχιστα πράγματα για να μην αναπαράγουν κακόβουλες και βλάσφημες ανοησίες.
Για την Ιστορία, ως «Ύψιστος», ο Θεός Ζεύς, λατρεύθηκε και στην Αθήνα (με βωμό του στην Πνύκα), την Κόρινθο, την Δήλο, την Ολυμπία (με 2 βωμούς), τη Νεμέα, το ’ργος, την Θήβα, την Μίλητο, την Στρατονίκεια, την Βιζύη της Θράκης, στην Ίμβρο και σε πολλές άλλες πόλεις του Ελληνιστικού και Ελληνορωμαϊκού κόσμου. Για τον κ. Παντερμαλή και τους ομοίους του, μάλλον όλες αυτές οι πόλεις είχαν από πολύ νωρίς πήξει στον... «μονοθεϊσμό». Πολύ πριν μας τον κηρύξει ο Σαούλ και οι λοιποί στρατιώτες της αντιφυσικής και αντιεπιστημονικής αντιλήψεως ότι μπορεί να υπάρξει εκτός της αυτομάτου πληθύνσεώς της η Μονάς και ότι ο Θεός στέκει έξω από τον Κόσμο.
Λίγη αιδώς, χριστιανοί, δεν βλάπτει.
