Επιστολή υπ' αριθμ. 115 / 1. 3. 2001

Προς τον Υπουργό Εξωτερικών κο Γεώργιο Παπανδρέου

Κύριε Υπουργέ,

Ισλαμιστής με την παρούσα επιστολή μας ζητούμε να καταγγείλει επισήμως η χώρα μας την εν εξελίξει καταστροφή αρχαίων ιερών αγαλμάτων από τους φανατικούς ισλαμιστές Ταλιμπάν του Αφγανιστάν.

Η καταστροφή αυτή, υποκινημένη από την αποκτήνωση και θρησκοληψία των πιο ακραίων μορφών αυτού που αποκαλείται «μονοθεϊσμός» πρέπει να θλίβει όλως ιδιαιτέρως εμάς τους Έλληνες. Αιώνες πριν, τα ιερά αγάλματα και αρχιτεκτονήματα του Ελληνικού Έθνους είχαν την ίδια μοίρα στα χέρια των χριστιανών κατά την μεταμόρφωσή τους από αντικοινωνικό θεομανιακό κίνημα σε καθεστώς.

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται, ευτυχώς όχι στην ίδια ένταση, αφού το φαινόμενο είναι, για την ώρα τουλάχιστον, τοπικό και εντοπισμένο μόνο σε μία μικρή ομάδα του «μονοθεϊσμού». Στο όνομα πάντως του ανθρωπίνου πολιτισμού, της ανοχής και της λογικής, κάθε πεπολιτισμένο Κράτος οφείλει να καταγγείλει με σφοδρότητα τις κακουργίες των ισλαμιστών Ταλιμπάν.

Για την πρόληψη του χειρότερου, δηλαδή της επεκτάσεως του φαινομένου σε σειρά από χώρες, της δικής μας δυστυχώς συμπεριλαμβανομένης, όπου το μονοθεϊστικό ιερατείο δεν έχει ακόμη περιορισθεί στον καθαρά λατρευτικό ρόλο του και ανά πάσα στιγμή απειλεί να υποδουλώσει όχι μόνο τους πολιτικούς και πολιτισμικούς θεσμούς αλλά και αυτή την ίδια την συντεταγμένη κοινωνία.

Μετά τιμής,

Ύπατο Συμβούλιο των Ελλήνων Εθνικών / Γραμματεία

Πηγή είδησης: ΑΠΕ

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η καταστροφή των αγαλμάτων στο Αφγανιστάν. Τα στρατεύματα των Ταλιμπάν, που χρησιμοποιούν ακόμη και τεθωρακισμένα και πυραύλους, κατέστρεψαν ήδη τα δυο περίφημα προϊσλαμικά όρθια αγάλματα του Βούδα στο Μπαμιγιάν.

«Η δουλειά άρχισε και θα υλοποιηθεί με κάθε μέσον, ακόμη και με ομοβροντίες πυροβόλων», ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού των Ταλιμπάν Κουντρατουλάχ Τζαμάλ, και συνέχισε: «οι εργασίες καταστροφής των αγαλμάτων άρχισαν στις Καμπούλ, Τζαλαλαμπάντ, Χεράτ, Κανταχάρ, Γκάζνι και Μπαμιγιάν».

Η αφγανική αντιπολίτευση, χαρακτήρισε την καταστροφή των αγαλμάτων «ανεπανόρθωτη προδοσία». Εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου πολέμαρχου Αχμέτ Σαχ Μασούντ, ανέφερε ότι οι καταστροφές έχουν αρχίσει από την Τετάρτη στην επαρχία Γκάζνι που συνορεύει με την Μπαμιγιάν, στην οποία βρίσκονται οι δυο γιγαντιαίοι Βούδες που είχαν χαρακτηριστεί από Σπασμένος βωμός Διονύσου (1997) την UNESCO πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Την ίδια στιγμή εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε: «Το Πακιστάν επέκρινε την απόφασή για καταστροφή των αγαλμάτων. Ζητούμε από την αφγανική κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να προστατεύσει τα ιστορικά μνημεία και τα αριστουργήματα του Αφγανιστάν, που ανήκουν στην παγκόσμια κληρονομιά».

Από την πλευρά της, η UNESCO συγκάλεσε σε «σύνοδο κρίσης» τα 54 κράτη- μέλη του «Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης», προκειμένου να εμποδίσουν την καταστροφή των καταστροφή των αγαλμάτων. Εκπρόσωπος της UNESCO, τόνισε: «Οφείλουμε να βρούμε αμέσως μια συντονισμένη λύση. Με τις πράξεις αυτές βανδαλισμού, οι Ταλιμπάν δεν βοηθούν ούτε το Αφγανιστάν ούτε το Ισλάμ να προοδεύσουν».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, ανακοίνωσε ότι καταδικάζει τον βανδαλισμό, «ο οποίος μαρτυρεί την ανοιχτή εχθρότητα των Ταλιμπάν προς τις ανθρώπινες αξίες». Στον κύκλο των αντιδράσεων μπήκε και η Ινδία, η οποία μέσω του υπουργού Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων, Πραμόντ Μαχατζιάν, έκανε σαφές ότι θα κάνει προσπάθειες για να σταματήσει αυτή η πολιτιστική καταστροφή.

Η καταστροφή των προϊσλαμικών αυτών αγαλμάτων «καλύπτει ένα οργανωμένο λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων» από τους Ταλιμπάν, ανακοίνωσε η πρεσβεία του Αφγανιστάν στο Ιράν, η οποία εκπροσωπεί το καθεστώς του πρώην προέδρου του Αφγανιστάν Μπουρανουντίν Ραμπανί. Σπασμένος βωμός Διονύσου (1997) Ακόμη, σύμφωνα με δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έγινε από τη Σουηδία, «Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτρέπει την ηγεσία των Ταλιμπάν να μην εφαρμόσουν αυτή την ολέθρια απόφαση που θα στερήσει από το λαό του Αφγανιστάν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του».