Ανακοίνωση 200 / 28.1.2008

Tο Ύπατο Συμβούλιο των Ελλήνων Εθνικών εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του προς τους περίπου 4 εκατομμύρια πιστούς της Ορθοδόξου Εκκλησίας συμπολίτες μας, για την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους.

Ομολογούμε ότι με τον μεταστάντα μάς χώριζε όχι απλώς θρησκευτική και φιλοσοφική άβυσσος, αλλά κυριολεκτικά βρισκόμασταν σε απέναντι χαρακώματα, θεωρώντας αυτό που εκείνος εκπροσωπούσε ακυρωτικό του πραγματικού ελληνικού πνεύματος, αλλά και τον τρόπο με τον οποίον το εκπροσωπούσε πέρα και έξω από τα όρια μιας σύγχρονης και δημοκρατικής κοινωνίας.

Πρωτίστως όμως, ως εκπρόσωποι της Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας, είμαστε Έλληνες στο ήθος και ως τέτοιοι θεωρούμε βασική αξία μας τον σεβασμό προς τον νεκρό αντίπαλο, ο οποίος υπήρξε συνεπής προς τα όπλα και την στολή του.

Ευχόμαστε απλώς, κυρίως για το καλό του Ελληνικού Έθνους, ο άγνωστος για την ώρα διάδοχός του να μην υιοθετήσει τον τρόπο μάχης του μεταστάντος, να μην καπηλευθεί άλλο τον άσχετο με την χριστιανική θρησκεία Ελληνισμό και να επιτρέψει επιτέλους στην ελλαδική Εκκλησία να προσαρμοστεί στοιχειωδώς στους σύγχρονους καιρούς και, κυρίως, στο πνεύμα της ανεξιθρησκίας και της δημοκρατίας.