Ανακοίνωση 414/ 01.09."2022"

Για μια ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες μιας βεβήλωσης μνημείου. Πρόκειται για ένα αντιαισθητικό «γκράφιτι», το οποίο εδώ και αρκετές ημέρες «κοσμεί» τον εξωτερικό τοίχο της Στοάς του Αττάλου στην Αθήνα.

Αν το θέμα δεν είχε πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις, λόγω της πολύ μεγάλης επισκεψιμότητας της περιοχής από Έλληνες και ξένους επισκέπτες, μάλλον δεν θα είχε ασχοληθεί κανείς για την αποκατάσταση του μνημείου. Ευτυχώς όμως, η αρνητική δημοσιότητα που έλαβε το θέμα σε Ελληνικά και διεθνή μέσα, κινητοποίησε τους αρμόδιους φορείς και δρομολογήθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή αν η βεβήλωση ελάμβανε χώρα σε άλλο μνημείο μικρότερης επισκεψιμότητας, είναι απολύτως βέβαιο ότι οι αρμόδιοι φορείς για την αποκατάσταση, θα συνεδρίαζαν επί μακρό χρονικό διάστημα έως ότου αποφασίσουν να παρέμβουν.

Δυστυχώς το ελεγχόμενο από την θεοκρατία ελληνικό κράτος, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τα αρχαία μνημεία ως πέτρες και μάρμαρα που φέρνουν έσοδα για την περαιτέρω ενίσχυση του μισθοφορικού εσμού των ρασοφόρων και όχι ως μνημεία άξια σεβασμού και απόδοσης τιμών. Έτσι η επίκληση του πολιτισμού και των έργων των αρχαίων μας προγόνων γίνεται από την Πολιτεία, μόνο όταν υπάρχει σοβαρός εθνικός κίνδυνος ή όταν η χώρα δυσφημείται διεθνώς. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις υιοθετείται επί της ουσίας από το κράτος η γνωστή θέση της εκκλησίας: Δηλαδή ότι «οι Αρχαίοι Έλληνες παρήγαγαν μεν Πολιτισμό, είχαν υψηλές επιδόσεις στις Τέχνες, στην Φιλοσοφία, στις Επιστήμες, στη Δημοκρατία, αλλά ήταν ειδωλολάτρες καθώς δεν είχαν ανακαλύψει τον έναν και μοναδικό θεό τον Ιεχωβά. Έτσι τα μνημεία, οι ναοί και τα έργα τέχνης της αρχαιότητας, ως έργα «πλανημένων», δεν αξίζει να προστατευθούν λόγω της ιερότητάς τους, αλλά απλώς να υπάρχουν μόνο ως προσοδοφόρα στοιχεία».

Τα αρχαία μνημεία δεν είναι «πέτρες και μάρμαρα» όπως τα θέλει η θεοκρατία, αλλά ζωντανά κομμάτια της ιστορικής μνήμης και θρησκευτικότητας των Ελλήνων, Ιερά σπαράγματα ενός δηωμένου πολιτισμού. Το Ύπατο Συμβούλιο των Ελλήνων Εθνικών ως φορέας της Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας με δημόσιες παρεμβάσεις του προς την Πολιτεία, έχει αναδείξει ανάλογα θέματα. Μάλιστα δε, σε πολλές περιπτώσεις ευαισθητοποιήθηκαν αρμόδιοι φορείς και ενεργοί πολίτες και επακολούθησε η αποκατάσταση των βλαβών, των φθορών και των βεβηλώσεων σε αρχαία μνημεία. Το ίδιο ακριβώς πράττει και τώρα και το ίδιο θα συνεχίσει να πράττει σε ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον.

Ανεξάρτητα από το ποιοι πραγματικά είναι οι βάνδαλοι και ποιοι είναι οι σκοποί τους, καλό είναι να γίνει γνωστό προς όλους, ότι στην πατρίδα μας υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες πολίτες οι οποίοι ακολουθούν την Ελληνική Εθνική Θρησκεία και Παράδοση, για τους οποίους τα μνημεία, τα αγάλματα και τα ιερά των προγόνων μας, αποτελούν κάτι πολύ περισσότερο από «πέτρες», «είδωλα» ή «ερείπια» που απλώς φέρνουν έσοδα.

Για εμάς τους Έλληνες Εθνικούς η φύλαξη, η προστασία, ο σεβασμός και η ανάδειξη των μνημείων του προχριστιανικού μας πολιτισμού, αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας. Με αφορμή το απαράδεκτο περιστατικό βεβήλωσης του μνημείου της στοάς του Αττάλου στην Αθήνα, επαναδιατυπώνουμε τις προτάσεις μας προς την Πολιτεία και απαιτούμε:

1) Αποτελεσματική φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων, αρχαιολογικών μουσείων και μνημείων του προχριστιανικού μας πολιτισμού.

2) Αυστηροποίηση των ποινών που προβλέπονται σε περιπτώσεις βεβήλωσης, φθοράς ή καταστροφής έργων τέχνης, μνημείων ή ιερών των προγόνων μας.

3) Αποτελεσματική συμβολή της εκπαίδευσης, σε όλες τις βαθμίδες της, για την εμπέδωση σεβασμού και συνείδησης ιερότητας απέναντι στα μνημεία του πολιτισμού των προγόνων μας.

Τιμή και μνήμη σε Θεούς και Προγόνους.