Δελτίο Τύπου 433/ 10.07.«2024»

 Το Ύπατο Συμβούλιο των Ελλήνων Εθνικών (ΥΣΕΕ) συνεργάζεται με κάθε θρησκευτικό οργανισμό που δέχεται την αυτοτέλεια του Ελληνισμού, κατανοεί και αποδέχεται ότι η Ελληνική Εθνική Θρησκεία έχει αιτιώδη σχέση με την πολιτισμική δημιουργία που ονομάστηκε Ελληνικό Έθνος. Με γνώμονα αυτή την στρατηγική το ΥΣΕΕ, το οποίο είναι ιδρυτικό μέλος του European Congress of Ethnic Religions - ECER και μετέχει ως μόνιμο μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του ευρωπαϊκού οργανισμού, εγκαινίασε μια στενή συνεργασία με την Ρωμαϊκή Εθνική Θρησκεία που εκπροσωπεί ο θρησκευτικός οργανισμός των Pietas στην Ιταλία. Καρπός αυτής της συνεργασίας υπήρξε η ίδρυση της Ελληνικής - Ρωμαϊκής Ένωσης «Μεσόγειος», η πρώτη διεθνής διάσκεψη της οποίας πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία στην Αθήνα από τις 21 - 23 Ιουνίου «2024», υπό την οργανωτική αιγίδα του ΥΣΕΕ.

Στην πρώτη αυτή διάσκεψη τέθηκαν τα θεμέλια ενός κοινού αγώνα ανάμεσα στις δύο παραδόσεις που μοιράζονται πολλά κοινά θεολογικά σημεία και αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα από τις τοπικές κυβερνήσεις. Οι προοπτικές που διανοίγονται από την συνεργασία των δύο αυτών παραδόσεων, αλλά και όλων των άλλων που άνθισαν γύρω από την Μεσόγειο, μπορούν να την μετατρέψουν σε μία θάλασσα πολιτισμικού πλουραλισμού και θρησκευτικής ελευθερίας. Μία σύζευξη που θα λειτουργήσει και ως ανάχωμα στην διογκούμενη βαρβαρότητα που επεκτείνεται και στις δύο πλευρές της Μεσογείου. Γι' αυτό και η θεματική της διάσκεψης εστίασε στην αναγκαιότητα της ανθρωπότητας να επιστρέψει στον κόσμο της ανοχής αντί της επικρατούσας μισαλλοδοξίας, στον κόσμο του Ιερού αντί της γενικευμένης ύβρεως, στον κόσμο της ισότιμης συνεργασίας αντί της εξόντωσης του «άλλου».
Εκτός από το ΥΣΕΕ στην διάσκεψη συμμετείχαν οι φορείς Pietas Comunita Gentile εκπροσωπώντας την Ρωμαϊκή Εθνική Θρησκεία και το ΥΣΕΕ Κύπρου, καθώς επίσης ο Οίκος Ελλήνων Εθνικών «Θύρσος» και ο Dr Ram Vaidya από την Ινδία ως Επικεφαλής του International Center of Cultural Studies (ICCS) και του HSS.

Η πρώτη μέρα ξεκίνησε με ιεροπραξία στο Ιερό της Νύμφης στις υπώρειες της Ακροπόλεως, ένα από τα λίγα ελεύθερα ελληνικά Ιερά που δεν κινδυνεύει κάποιος να συλληφθεί επειδή ασκεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του θρησκεύεσθαι.

Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις από τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετείχαν στην διάσκεψη, με ανάλυση των σκοπών και στόχων που έχουν τεθεί από κάθε φορέα, ενώ ακολούθησε συζήτηση ανταλλαγής απόψεων αλλά και ανταλλαγής εμπειριών που προέκυψαν από τις δράσεις κάθε φορέα.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Uģis Nastevičs (Λετονία), πρόεδρο του European Congress of Ethnic Religions - ECER, Επικεφαλής του ΔΣ της Latvijas Dievturu sadraudze, τον Dr Ram Vaidya (Ινδία), Επικεφαλής του International Center of Cultural Studies-ICCS και HHS), τον Argishti Shamiryan (Αρμενία), Ιερέα της Αρμενικής Θρησκείας, Ναός του Garni), την Γεωργία Νομικού (USA), Founder of PanLogos Foundation.

Η πρώτη μέρα εργασιών της διάσκεψης έκλεισε με το εξαιρετικό Εργαστήριο (Workshop) «Εισαγωγή στην Αρχαία Ελληνική Πνευματικότητα: Ξεκλειδώστε τα Μυστικά των Ελλήνων Θεών και Θεών» από τον Γεώργιο Λίζο.

Η δεύτερη ημέρα των εργασιών της διάσκεψης ξεκίνησε με ιεροπραξία στον Ναό της Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας. Ακολούθησαν 12 εισηγήσεις από ισάριθμους ομιλητές, ακαδημαϊκούς και μη, σχετικές με το κύριο θεματικό πλαίσιο της διάσκεψης που ήταν: «Η Αναγκαιότητητα επιστροφής της ανθρωπότητας στις εθνικές θρησκείες και παραδόσεις».

Μετά από τις εισηγήσεις ακολούθησε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον Εργαστήριο από τον Giuseppe Barbera, Pontefix Maximus της Ρωμαϊκής Θρησκείας και πρόεδρο της Associazione Tradizionale Pietas) με τίτλο : «Η νεωτερικότητα της κλασικής θρησκείας». Στο Εργαστήριο παρουσιάστηκε μια εισαγωγή στην Ρωμαϊκή Θεολογία με εκτενή αναφορά στην ηθική διδασκαλία των δελφικών παραγγελμάτων.

Ακολούθησε ανταλλαγή συμβολικών δώρων ανάμεσα στους φορείς και στους επίτιμους προσκεκλημένους ενώ επιπλέον η Ελληνική Εθνική Θρησκεία απένειμε τιμής ένεκεν Ιερατικό Διακριτικό στον Pontefix Maximus της Ρωμαϊκής Θρησκείας, Giuseppe Barbera και στον Ινδό πνευματικό ηγέτη Dr Ram Vaidya. Επίσης, με ιδιαίτερη συγκίνηση απονεμήθηκε στον Γιώργο Κωνσταντίνου, Ιερέα της Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας στην Κύπρο, ο 1ος Ιερατικός Βαθμός για την πολύχρονη και αφοσιωμένη συνεισφορά του στην παρουσία της ΕΕΘ και του ΥΣΕΕ στην Κύπρο.
Έπειτα συζητήθηκε ενδελεχώς, το κείμενο της Διακήρυξης, το οποίο και τροποποιήθηκε σε ορισμένα σημεία ώστε να συμπεριλάβει και να συγκεράσει όλες τις προτάσεις που ετέθησαν από τους συμμετέχοντες. Το τελικό κείμενο, όπως αυτό διαμορφώθηκε μέσα από την διαβούλευση, υπογράφηκε από όλους τους συνέδρους ως η Διακήρυξη της 1ης Διάσκεψης της Ελληνικής - Ρωμαϊκής Ένωσης «Mediterraneum».
Διαβάστε την Διακήρυξη: http://mediterraneum-hra.org/declaration2024.html

Κατά την τρίτη ημέρα των εργασιών της διάσκεψης πραγματοποιήθηκε εκδρομή στις πηγές του Βοιωτικού Κηφισού. Σε σημείο της διαδρομής πραγματοποιήθηκε το Γεωμυθολογικό Εργαστήριο από τον Γεωλόγο Ιωάννη Μπαντέκα με τίτλο: «Στα ίχνη του Μινύου» στο οποίο παρουσιάστηκαν επί του πεδίου τα, άγνωστα στους περισσοτέρους, προϊστορικά ίχνη των αντιπλημμυρικών και αποστραγγιστικών έργων ηλικίας 3600 ετών.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η τελετή για το Θερινό Ηλιοστάσιο στις πηγές του Βοιωτικού Κηφισού, από την Ελληνική Εθνική Θρησκεία και την Ρωμαϊκή Εθνική Θρησκεία, με την συμμετοχή του Ινδού πνευματικού ηγέτη Dr Ram Vaidya.

Τέλος, στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της τρίτης ημέρας στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, η συνάντηση του Dr Ram Vaidya και του εκπροσώπου του ΥΣΕΕ, με τον πρέσβη της Ινδίας στην Αθήνα κ. Rudrendra Tandon. Στην συνάντηση ενημερώθηκε ο πρέσβης για το έργο του ΥΣΕΕ και τις εργασίες της Διάσκεψης και εξέφρασε ένθερμα την επιθυμία του για την ανάπτυξη και εμπέδωση ισχυρών δεσμών μεταξύ των δύο πνευματικών και θρησκευτικών εθνικών παραδόσεων.

Σύμφωνα με τις απόψεις των συνέδρων η πρώτη αυτή συνάντηση άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων μας, αφήνοντας μια θετική εμπειρία που εγγυάται την επιτυχία του επόμενου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου των Εθνικών Θρησκειών που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το «2025» υπό την αιγίδα του ΥΣΕΕ.

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους πολλούς χορηγούς της συνδιάσκεψης που βοήθησαν οικονομικά για την άρτια οργάνωση του συνεδρίου.