Την Κυριακή 12 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε με πολύ κέφι το 36ο Μυθολογικό Εργαστήρι για παιδιά.
Με οδηγούς τον βασιλιά Αγαμέμνονα και τον ήρωα Περσέα ταξιδέψαμε στην Μυκηναϊκή Εποχή και μας ξενάγησαν στις πολύχρυσες Μυκήνες.
Μιλήσαμε για την Γραμμική Β' και τον τρόπο αποκρυπτογράφησής της. Μάθαμε να γράφουμε λέξεις με βάση το συλλαβάριο της Γραμμικής Β' και χαράξαμε ολόκληρες προτάσεις επάνω σε πηλό.
Οι μικροί μας φίλοι υποδυόμενοι τους αρχαιολόγους «ανακάλυψαν» επιγραφές με συλλαβογράμματα και προσπάθησαν να τις αποκρυπτογραφήσουν. Σαν αρχαιολόγοι ετοίμασαν δελτία τύπου για τα ευρήματα και την σημασία τους προκειμένου να δημοσιευθούν στο επιστημονικό περιοδικό «Διιπετές».

Δραστηριότητα/Θέμα: Φαντάσου ότι συμμετέχεις σε μια αρχαιολογική ανασκαφή και ανακαλύπτεις τυχαία, στα ερείπια ενός μυκηναϊκού ανακτόρου, μια επιγραφή πάνω στην οποία είναι χαραγμένη κάποιου είδους γραφή!
Ποιο λες να είναι το περιεχόμενό του; Μήπως μιλά για διοικητικά θέματα του ανακτόρου; Μήπως είναι αναφορά για το περιεχόμενο της αποθήκης της πόλης; Μήπως είναι ένα χαμένο έπος; Μήπως αναφέρει ύμνους στους Θεούς και έχει θρησκευτικό περιεχόμενο;
Σε παίρνουν τηλέφωνο από το επιστημονικό περιοδικό «Διιπετές» και σου ζητούν να κάνεις μια επιστημονική ανακοίνωση για τη σπουδαία ανακάλυψη και να γράψεις μια μικρή περίληψη του περιεχομένου της επιγραφής που βρήκες στη διάρκεια της ανασκαφής.

Ομάδα 1 - Δελτίο Τύπου:

«Η αρχαιολογική μας ομάδα ανασκάπτοντας το Μέγαλο των βασιλικών ανακτόρων, βρήκε στο σπίτι του αρχιμάγειρα του βασιλιά σημαντικές συνταγές για το μεγαλύτερο δείπνο που έγινε ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Ανάμεσα στις πληροφορίες που αναφέρονται πάνω στην πινακίδα υπάρχει συνταγή για το πιτόγυρο, πρόδρομο του σημερινού σουβλακίου και μακαρόνια βρασμένα σε κρασί και το γλυκό κρεμόνιο, πρόδρομο του σημερινού εκμέκ.
Η ανακάλυψή μας είναι πολύ σημαντική για την Ιστορία, την Αρχαιολογία αλλά και τη Γαστρονομία!!»

Ομάδα 2 - Δελτίου Τύπου:

«Η επιγραφή που βρέθηκε και αποκρυπτογραφήθηκε αναφέρει: "Ο ΑΝΑΞ ΘΕΛΕΙ ΞΙΦΗ ΚΑΙ ΑΡΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΧΗ".
Από την επιγραφή που βρέθηκε στον ανάκτορο της Πύλου και χρονολογείται από την εποχή του Νέστορος και επειδή ο βασιλιάς ζητεί ενισχύσεις "ξίφη και άρματα για την μάχη", βγάζουμε το συμπέρασμα ότι έχει να αντιμετωπίσει έναν ισχυρό εισβολέα.
Πρέπει να ψάξουμε στον ίδιο χώρο για να βρούμε κι άλλες πινακίδες, ώστε να καταλάβουμε ποιος ήταν ο εχθρός/εισβολέας.
Θεωρούμε ότι το τελικό συμπέρασμα θα δώσει άλλη διάσταση στην ιστορία του τόπου.»