Επιστολή υπ' αριθμ. 154 / 10. 2. 2004

Προς κ.κ. υπεύθυνους Τύπου
των πολιτικών κομμάτων

«Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα»
«Νέα Δημοκρατία»
«Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος», και
«Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς»

Αγαπητοί κύριοι.

Εν όψει των επικειμένων κοινοβουλευτικών εκλογών του Μαρτίου 2004, θα θέλαμε να μας πληροφορήσετε για δύο πολύ σημαντικά για εμάς ζητήματα, τα οποία όμως δεν είδαμε έως σήμερα να συζητιούνται στις προεκλογικές εκδηλώσεις σας.

Ποια είναι η θέση του κόμματός σας για τον, κατ’ εμάς υπεραναγκαίο για την προκοπή αυτού του τόπου, διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας;

Ποια είναι η θέση του κόμματός σας για την υπό του νομοθέτου προστασία και πρακτική εξασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας (λ.χ. μη κατηχητική αλλά ελεύθερη παιδεία, αποτέφρωση νεκρών, κ.ά.) ως Ελλήνων πολιτών που τιμούμε εμπράκτως τα προχριστιανικά ειωθότα και νομιζόμενα των Ελλήνων προγόνων μας;
Θα σας ήμασταν υπόχρεοι εάν μας στέλνατε τις απαντήσεις σας (με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή τηλεομοιότυπο) έως τις 20. 02. 2004 ώστε να έχουμε την δυνατότητα να ενημερώσουμε εγκαίρως τους ανθρώπους μας σχετικά.

Οι απαντήσεις σας θα αναρτηθούν και στην ιστοσελίδα μας www.ysee.gr και σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για την ευαισθησία ν’ απαντήσετε συντόμως πλην όμως σαφώς για τα πιο πάνω δύο σοβαρά ζητήματα που απασχολούν ένα αρκετά σημαντικό αριθμό Ελλήνων πολιτών.

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και δικαίωση των ελπίδων σας.

Ύπατο Συμβούλιο των Ελλήνων Εθνικών / Γραμματεία

Οι απαντήσεις των πολιτικών κομμάτων στην επιστολή του ΥΣΕΕ:

Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (Τετ 11/2/2004 8:02 μμ)

10 προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αποσαφήνιση των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας σύμφωνα με τις από 24/5/2000 δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΝ, Νίκου Κωνσταντόπουλου, τις οποίες εξέφρασε και κατά τη συζήτηση στη βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Οι θέσεις αυτές απηχούν και τις απόψεις του εκλογικού συνδυασμού «Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς-Ενωτικό Ψηφοδέλτιο» στον οποίο συμμετέχει και ο ΣΥΝ.

Η υπόθεση των ταυτοτήτων έφερε στην επιφάνεια το συνολικό πρόβλημα. Το θέμα των σχέσεων κράτους - εκκλησίας, εν όψει και της αναθεώρησης του Συντάγματος, χαρακτηρίζει τη γενικότερη ιδεολογική αντίληψη που το κάθε κόμμα έχει για τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό της πολιτείας, της κοινωνίας και των θεσμών τους.
Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ από κοινού εξαίρεσαν από την αναθεωρητέα ύλη τις συνταγματικές διατάξεις, που ρυθμίζουν σχέσεις κράτους - εκκλησίας.
Εκεί, όμως, βρίσκεται ο πυρήνας του προβλήματος. Γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία υπάρχει αυτή η σύγχυση ρόλων και εξουσιών. Από εδώ πηγάζουν θεσμικοί αναχρονισμοί αλλά και μεγάλα ιδεολογικά προβλήματα.

Ο Συνασπισμός καταθέτει δέσμη 10 συγκεκριμένων άμεσα υλοποιήσιμων προτάσεων για τον εκσυγχρονισμό και την αποσαφήνιση των σχέσεων κράτους-εκκλησίας:

1. Να καθιερωθεί ο πολιτικός όρκος στο πλαίσιο της κρατικής λειτουργίας (δικαστήρια, στρατιωτικές μονάδες κ.λ.π.).

2. Να καθιερωθεί επίσημα η κοσμική κηδεία και ταφή, καθώς και η καύση νεκρών, που σήμερα δεν προβλέπεται.

3. Να καταργηθεί η μεταξική νομοθεσία περί προσηλυτισμού, η οποία και έχει οδηγήσει σε καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων..

4. Με «ανοικτή» ερμηνεία του άρθρου 3 του Συντάγματος, η αναφορά στην επικρατούσα θρησκεία να μην έχει άλλες έννομες συνέπειες, εκτός από την απόδοση τιμής προς την Ορθοδοξία (εορτολόγιο, επίσημες αργίες κ.λ.π.).

5. Να αποδεσμευτεί η διαδικασία ανέγερσης ναών, ευκτήριων οίκων και χώρων λατρείας από την προβλεπόμενη από «Μεταξικό» νόμο έγκριση του τοπικού ορθόδοξου μητροπολίτη.

6. Να καταργηθεί η υποχρεωτική κατήχηση στις στρατιωτικές μονάδες.

7. Να αλλάξει ριζικά ο κατηχητικός χαρακτήρας της θρησκευτικής εκπαίδευσης στα σχολεία, κατά τα πρότυπα των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

8. Να ρυθμιστεί το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας από το Κράτος και να αλλάξει το νομικό καθεστώς της Εκκλησίας..

9. Να αναθεωρηθεί η ποινική «υπερπροστασία» της θρησκείας (διατάξεις περί βλασφημίας κ.λπ.).

10. Να καθιερωθεί, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Πολιτείας, ο πολιτικός γάμος ως υποχρεωτικός για όλους και όποιος επιθυμεί να κάνει και θρησκευτικό.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΣΟΚ (Πεμ 12/2/2004 5:38 μμ)

Παράθεση των δύο επιστολών από το γραφείο ενημέρωσης του ΠΑΣΟΚ

Από: ΓΡΑΦΕΙΟ INTERNET ΠΑΣΟΚ [mailto:internet@pasokpress.gr]
Εστάλη: Saturday, February 14, 2004 3:43 PM

Σας ευχαριστούμε θερμά για την επικοινωνία μαζί μας. Όσον αφορά τα ερωτήματά σας, στην ιστοσελίδα μας, και στο Menu « Οι θέσεις μας< Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ» μπορείτε να εκτυπώσετε το ολοκληρωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα του Κινήματος για την τετραετία 2004-2008 σε μορφή PDF.

Για τα εξειδικευμένα θέματα στα οποία αναφέρεστε, απαντήσεις θα υπάρξουν μέσω εξαγγελιών ειδικότερων πολιτικών προγραμμάτων.

Με εκτίμηση

Γραφείο Ιντερνετ

Από: ΓΡΑΦΕΙΟ INTERNET ΠΑΣΟΚ [mailto:internet@pasokpress.gr]
Εστάλη: Thursday, February 12, 2004 5:38 PM

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία μαζί μας. Στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να βρείτε το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την τετραετία 2004-2008( Menu> Οι θέσεις μας> Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ), όπου περιγράφονται οι γενικοί άξονες της πολιτικής μας για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Με πιο εξειδικευμένα θέματα θα ασχοληθεί η επόμενη κυβέρνηση και Βουλή.

Γραφείο Ιντερνετ

Τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα δεν απήντησαν καθόλου...