Επιστολή υπ' αριθμ. 167 / 10. 1. 2005

Προς τον

Υπουργό Δημοσίας Τάξεως κ. Γεώργιο Βουλγαράκη

κ. Υπουργέ

Μετά από καταγγελίες πολιτών, διαπιστώσαμε ότι χρησιμοποιούνται κατά κόρον από κρατικούς και όχι εκκλησιαστικούς φορείς σήματα ή σημαίες με τον «δικέφαλο αετό», το γνωστό σύμβολο της ανατολικο-ρωμαϊκής (βυζαντινής) μοναρχίας και θεοκρατίας, που για τους δικούς της βεβαίως λόγους η Εκκλησία χρησιμοποιεί στα παντοειδή ακίνητά της.

Ενδεικτικά και μόνον αναφέρουμε για τους τομείς αρμοδιότητός σας την περίπτωση αναρτήσεως σημαίας με τον «δικέφαλο αετό» στον οπίσθιο υαλοπίνακα του υπ' αριθμ. 20322 αστυνομικού οχήματος μεταφοράς το οποίο βρισκόταν σταθμευμένο έξω από την είσοδο της Βουλής.

Ο «δικέφαλος αετός», τόσο ως σήμα όσο και ως σημαία, ουδεμία σχέση έχει με την υιοθετηθείσα από το σύγχρονο Ελληνικό Κράτος εθνική συμβολιστική. Συνεπώς η αυθαίρετη χρήση του από κρατικούς φορείς, πόσο μάλλον όταν η συμπεριφορά τους είναι εθνικά και κοινωνικά κρίσιμη (λ.χ. στρατός, σώματα ασφαλείας), κατά κανόνα δημιουργεί επικίνδυνες συγχύσεις στους απλούς πολίτες ή λάθος συνειρμούς ότι τάχα ο βυζαντινισμός ή η λεγόμενη «ορθοδοξία» ταυτίζεται με την εθνική και κοινωνική νομιμότητα.

Με βάση τα παραπάνω, παρακαλούμε να επιληφθείτε για την άμεση απομάκρυνση των βυζαντινών συμβόλων από τα σημεία που έχουν αναρτηθεί, καθώς και για την ενημέρωση όλων των ενεχομένων ότι ο «δικέφαλος αετός» είναι εντελώς ασύμβατος ως σύμβολο με τον σύγχρονο, δημοκρατικό και ευρωπαϊκό χαρακτήρα του Ελληνικού Κράτους.

Μετά τιμής,

Ύπατο Συμβούλιο των Ελλήνων Εθνικών / Γραμματεία

Η απάντηση του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως (Αρχηγείο Ελλ. Αστυνομίας) στην επιστολή του ΥΣΕΕ
(λόγω τεχνικού λάθους η επιστολή εστάλη στο γραφείο του υπουργού με αριθμ. πρωτ. 166 αντί του 167 που είναι κι ο σωστός)

Η τελική απάντηση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής στην επιστολή του ΥΣΕΕ
(λόγω τεχνικού λάθους η επιστολή εστάλη στο γραφείο του υπουργού με αριθμ. πρωτ. 166 αντί του 167 που είναι κι ο σωστός)