Ανακοίνωση 178 / 3.11.2005

Η απαράδεκτη, λόγω επιλεκτικότητας όσο και υπερβολής, ποινή οριστικής διακοπής εκπομπών που επέβαλε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεοράσεως (ΕΣΡ) στον μουσικό ραδιοφωνικό σταθμό «BEST», οξύνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα της απροκάλυπτης και συνεχούς παρεμβάσεως των αμετανοήτων θεοκρατών στην νεοελληνική καθημερινή ζωή.

Με πρόσχημα την... υπεράσπιση τάχα της καλής ποιότητος της ελληνικής γλώσσης την οποία υποτίθεται ότι... απειλούσε (με «βαριές κουβέντες») ένας ομολογουμένως συγκροτημένος παραγωγός, ο Γρηγόρης Ψαριανός, σε εκπομπές του που αναφέρονταν στα έργα και τις ημέρες των θεοκρατών και μετά από οργανωμένο μπαράζ διαμαρτυριών του πολυπληθούς «πολιτικού στρατού» των τελευταίων, το ΕΣΡ εξέθεσε τόσο το ίδιο όσο και την ίδια την χώρα μας, κτυπώντας με πρωτοφανή λογοκρισία μία «αντικαθεστωτική» (διότι τελικά περί καθεστώτος πρόκειται) φωνή, ως αρχή μάλλον και άλλων μελλοντικών αναλόγων κατασταλτικών ενεργειών του.

Ενώνοντας τον προβληματισμό μας με εκείνον του λογοκριθέντος παραγωγού, θέλουμε και εμείς να ρωτήσουμε τα σεβαστά μέλη του ΕΡΣ εάν έχουν την ελάχιστη έστω εικόνα για το εξαχρειωμένο και εξαχρειωτικό επίπεδο της ραδιοφωνικής και τηλεοπτικής πραγματικότητος στην χώρα μας; Γνωρίζουν για τις δραματοποιημένες ή διογκωμένες ειδήσεις, για την αντιστροφή ή χάλκευση των «πραγματικοτήτων», για την καθολική αθλιότητα των θορυβωδών «πάνελς», των τηλεδικείων, των εκπομπών τρομολαγνείας, δεισιδαιμονίας, μίσους και μισαλλοδοξίας με επαγγελματίες «ορθόδοξους» Ρωμιούς και έξαλλους παπάδες, των σώου εκμεταλλεύσεως ανθρώπων μειωμένης πνευματικής καταστάσεως ή ηθικής, των συνεχών επιθέσεων σε κάθε τι το «διαφορετικό» αλλά και σε επιστήμονες, ιστορικούς ή ανθρώπους που απλώς έχουν κάνει το λάθος να σκέπτονται λογικά, το από οθόνης λιντσάρισμα επιλεγμένων «στόχων» που με τον α ή β τρόπο ενοχλούν τις πολυεπίπεδες διαπλοκές της άρρωστης κοινωνίας μας;

Γνωρίζουμε ότι η απάντηση είναι δυστυχώς καταφατική, όσο γνωρίζουμε και ότι η μοναδική αιτία της λογοκριτικής επιθέσεως κατά του κ. Ψαριανού και του ραδιοσταθμού «BEST» είναι η κριτική που ο πρώτος τόλμησε να ασκήσει στην δικτατορική Εκκλησία και στην όζουσα πλέον θεοκρατία. Για τον απλούστατο λόγο πως εάν η «ευαισθησία» του σεβαστού ΕΡΣ δεν ήταν τόσο προκλητικά επιλεκτική, θα είχαν πολύ παλαιότερα τιμωρηθεί και μάλιστα πολύ σκληρότερα εκείνοι που επέτρεπαν σε «ορθόδοξους» φιλοξενούμενούς τους να προτρέπουν κανονικότατα σε... φόρεμα κουκουλών και κακοποίηση των κατ' αυτούς «εχθρών» της κρατούσης Θρησκείας (βλ. σχετικά καταγγελία μας προς το ΕΡΣ με αριθμό 159 / 6. 5. 2004)

Ο πρωτοφανής διωγμός του κ. Ψαριανού και του ραδιοσταθμού «BEST» είναι φανερό ότι αποσκοπεί στην τρομοκράτηση των δυστυχώς λιγοστών καθαρών φωνών στα ΜΜΕ της χώρας μας, ώστε στο μέλλον, αυτολογοκρινόμενοι, να αποφεύγουν την όποια έκθεσή τους στο ευρύτατο στόχαστρο των θεοκρατών. Για αυτό ο εν λόγω διωγμός δεν αποτελεί μία απλή «άτυχη» αντιδημοκρατική απόφαση που η ανατροπή της οφείλει να αφορά μόνον τους πολιτικά ενεργούς υπερασπιστές της ελευθερίας της εκφράσεως. Αποτελεί σήμα ότι το καταρρέον βυζαντινό «παράλληλο» κράτος έχει πλέον γίνει επικίνδυνο για αυτήν την ίδια την Δημοκρατία.