Επιστολή υπ' αριθμ. 186 / 16.7.2006

Προς τον υπουργό Πολιτισμού κ. Γ. Βουλγαράκη

Κύριε υπουργέ,

Στις 8 Ιουλίου, παραμονή της εκδήλωσης τιμής προς του Θερμοπυλομάχους που διοργάνωσε στον χώρο της μάχης το «Φιλοσοφικό Αθήναιο Εκατηβόλος», οι διοργανωτές επεχείρησαν να επικοινωνήσουν με τον αρχαιολογικό χώρο του Βοιωτικού Ορχομενού, δεδομένου ότι κάποιοι από τους συμμετέχοντες είχαν εκφράσει την επιθυμία να επισκεφθούν τον λεγόμενο «Τάφο του Μινύου» κατά την επιστροφή τους στην Αθήνα.

Από την αρμόδια τηλεφωνική υπηρεσία, χορηγήθηκε στους διοργανωτές ένα όνομα και τηλέφωνο «αρχαιοφύλακα», στο οποίο ωστόσο απάντησε συγγενικό του πρόσωπο που παρέπεμψε τους ενδιαφερόμενους σε έναν. επίτροπο της κοντινής εκκλησίας (!!!). Οι τελευταίοι τηλεφώνησαν στον αριθμό που τους δόθηκε, πλην όμως το άτομο που απάντησε δήλωσε αναρμοδιότητα και τους παρέπεμψε περαιτέρω, αυτή την φορά στον ίδιο τον. παπά (!!!).

Όπως είναι ευνόητο, η αναζήτηση περί της προσβασιμότητας ή όχι του αρχαιολογικού χώρου σταμάτησε εκεί, ενημερωθήκαμε δε και οι ίδιοι για την απαράδεκτη όσο και εξωφρενική πραγματικότητα, την δε επομένη επισκεφθήκαμε μαζί με τους διοργανωτές και τους 100 περίπου ενδιαφερόμενους τον Ορχομενό. Εκεί είδαμε ιδίοις όμμασι τόσο την κλειστή πόρτα όσο και την πινακίδα που μας ενημέρωνε για το τεράστιο κονδύλι που έχει εξασφαλιστεί για την συντήρηση όχι των αρχαιοτήτων, αλλά μόνον της γνωστής (και πάντοτε προσβάσιμης) εκκλησίας που πατάει το Εθνικό Ιερό των Χαρίτων και είναι εξολοκλήρου φτιαγμένη από Εθνικό οικοδομικό υλικό.

Κύριε υπουργέ,

με την παρούσα επιστολή μας

1. διαμαρτυρόμαστε για την απαράδεκτη αυτή αιχμαλωσία - απαξίωση ενός Ιερού Τόπου των προγόνων μας, και

2. παρακαλούμε να έχουμε την επίσημη ενημέρωσή σας για το τι συμβαίνει τελικά με τον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο (ο οποίος μας είχε απασχολήσει και παλαιότερα, όταν προ ετών ξένοι πανεπιστημιακοί σύνεδροι που επεσκέφθησαν τον χώρο είχαν έλθει, τι ντροπή!, αντιμέτωποι με το προϊόν αφοδεύσεως κάποιου εντοπίου μέσα στον λεγόμενο «Τάφο του Μινύου») και βάσει ποίου δικαιώματος τα κλειδιά του και άρα η διαχείρισή του έχουν δοθεί στα χέρια του εντόπιου παπά της Ορθόδοξης Εκκλησίας;

Ευχαριστούμε προκαταβολικά για την απάντησή σας.