ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 210 / 3.12.2008

Κυριολεκτικά εμβρόντητοι πληροφορηθήκαμε για την έγκριση χθες, Τρίτη 2 Δεκεμβρίου, από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.), της δημιουργίας και λειτουργίας χώρου απόθεσης αποβλήτων και ταφής απορριμάτων και υπολειμμάτων σε απόσταση μόλις 1.500 μέτρων από τα όρια του αρχαιολογικού χώρου της Βεργίνας, ικανοποιώντας αίτημα του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων των Δήμων και Κοινοτήτων της Ημαθίας, παρά την αντίθετη γνώμη του προϊσταμένου της αρμόδιας ΛΔ Εφορείας Αρχαιοτήτων και την καταγγελία 2 εκπροσώπων του ΤΕΕ Ημαθίας πως πρόκειται για συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων με στόχο το οικονομικό όφελος των 100.000.000 ευρώ του όλου έργου.

Αυτή η νέα παράλογη απόφαση, που μάλιστα αγνόησε επιδεικτικά την αντίδραση του Συλλόγου των Αρχαιολόγων, όπως και αρκετές παλαιότερες (λ.χ. για σάρωμα αρχαιοτήτων που εμπόδιζαν εργολάβους σε «έργα» ή «ανεγέρσεις» τους) καταδεικνύει όσο ποτέ άλλοτε ότι απαιτείται πλέον η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ του λεγόμενου Κ.Α.Σ. από ένα διαφορετικό όργανο προστασίας των αρχαιοτήτων της χώρας μας. Στο όργανο αυτό πρέπει να συμμετέχουν όχι αδιάφοροι κατά τίτλον «ειδικοί», αλλά έργω σεβαστικές προς την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά προσωπικότητες, ικανές να αποτιμούν περισσότερο την ιερότητα των τόπων και συμβόλων των πραγματικών Ελλήνων της αρχαιότητας από τις επιχειρηματικές ή απορριματοδιαχειριστικές ανάγκες των νεοελλήνων.

Η ανάγκη για αυτή την αντικατάσταση είναι πλέον κατεπείγουσα και το ίδιο το Κ.Α.Σ. ενισχύει αυτή την εικόνα με τα πεπραγμένα του, σύμφωνα με τα οποία όλη και όλη η προστασία που είναι διετεθεμένο να παράσχει στις αρχαιότητες του τόπου μας εξαντλείται μάλλον στην γνωστή παράλογη απαγόρευση πρόσβασης σε όσους θέλουν εμπράκτως να τιμήσουν εντός αυτών τα νομιζόμενα των Ελλήνων.