ΕΠΙΣΤΟΛΗ 236 / 13.3.2011

Προς το

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Μπουμπουλίνας 20 - 22
ΤΚ 106 82, Αθήνα,

grkas@culture.gr; protocol@grkas.culture.gr

Κύριοι,

Μετά από την σημερινή ογκωδέστατη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών, έπειτα από κάλεσμα πρωτοβουλίας ευαισθητοποιημένων πολιτών για την σωτηρία και την ανάδειξη του Βωμού των 12 Θεών, καθίσταται πασιφανές ότι η επιλεγείσα από τον ΗΣΑΠ εσπευσμένη κατάχωσή του δεν είναι πια δυνατή, αφού στρέφεται βάναυσα ενάντια στα ηθικά κριτήρια του υγιούς τμήματος του ελληνικού λαού, το οποίο αντέχει να διατηρεί ακόμα μέσα του πνευματικές αξίες και σεβασμό για ιερά σημαίνοντα και σημαινόμενα.

Ωστόσο, από την ημέρα που ήλθε στο φως ο Βωμός και συνεπώς δημιουργήθηκε ζήτημα περί της τύχης του, από άγνωστες σε εμάς πηγές έχουν διοχετευθεί στον Τύπο διάφορες τεχνικά ή οικονομικά ανέφικτες «λύσεις» (λ.χ. υπογειοποίηση ή υπερύψωση της διαδρομής του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου) με εμφανή σκοπό να δημιουργήσουν στο κοινό την εσφαλμένη εντύπωση ότι τελικά είναι δήθεν αναπόφευκτη η κατάχωση του Βωμού, προκειμένου να συντομευθεί η «επιτέλους» ολοκλήρωση του έργου βελτίωσης των σιδηροτροχιών, που σκανδαλωδώς ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια όλους όσους χρησιμοποιούμε τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο για τις καθημερινές μετακινήσεις μας. Αυτές οι άγνωστες διοχετεύουσες πηγές απέτυχαν όμως να δημιουργήσουν την εσφαλμένη εντύπωση που επιθυμούσαν και τώρα πια δυναμώνει παντού το αίτημα για διάσωση και ανάδειξη του Βωμού, ο οποίος δεν αποτελεί ένα απλό αρχαίο εύρημα αλλά τον πολιτικό, θρησκευτικό και ηθικό «ομφαλό» των αρχαίων Αθηνών.

Η κατάχωση θα ήταν λύση μόνον για ανθρώπους που μισούν τον Εθνικό Ελληνικό Πολιτισμό και πολύ θα ήθελαν να έβλεπαν και τον Παρθενώνα ακόμα να χάνεται από τα μάτια των ανθρώπων. Αυτός ο σημαντικότατος Ιερός Περίβολος των Ελλήνων, ιδιαίτατα μάλιστα ιερός για όσους σύγχρονους Έλληνες ακολουθούν την Ελληνική Εθνική Θρησκεία, μπορεί να μείνει εφεξής στο φως του ηλίου, αρκεί οι εμπλεκόμενοι φορείς να καθίσουν με καλή προαίρεση και να εξετάσουν απλούστερες λύσεις, όπως λ.χ. μονή γραμμή μόλις 150 - 200 μέτρων, με την νυν ελαφριά παλαιά της κατασκευή (δίχως γκρο μπετόν κάτω από τις ράγες) και ελάχιστα μέτρα βορειότερα (προς διευκόλυνση παντός ενδιαφερομένου επισυνάπτουμε φωτογραφία με την υπόγεια ανάπτυξη του Περιβόλου σε σχέση με την τωρινή σιδηροτροχιά).

Το μόνο που απαιτείται είναι να καθίσουν και να εξετάσουν με καλή προαίρεση οι εμπλεκόμενοι φορείς λύσεις εκτός της πέρα για πέρα αναίτιας, απαράδεκτης και εγκληματικής απέναντι στον Πολιτισμό κατάχωσης. «Παλαιά μονή γραμμή της αρχαίας αγοράς, με μείωση ταχύτητας για να απολαμβάνουν μερικές δεκάδες δευτερόλεπτα την όμορφη θέα των όμορφων αρχαιοτήτων οι επιβάτες»: κάθε χώρα που στοιχειωδώς σέβεται το παρελθόν της θα το έκανε αυτό ή ο,τιδήποτε ανάλογο. Δίχως ψεύτικα διλήμματα και ανύπαρκτα τεχνικά ή οικονομικά «αδιέξοδα».

Εν κατακλείδι, δεν υπάρχει καμμία απολύτως σοβαρή δικαιολογία για να υλοποιηθεί η κατάχωση του Βωμού των 12 Θεών που μεθόδευσε αρχικά ο ΗΣΑΠ και αυτονόητα ολόκληρος ο Ιερός Περίβολος πρέπει να έλθει το ταχύτερο δυνατόν στο φως και να αναδειχθεί για να βλέπουν οι σύγχρονοι και μελλοντικοί Έλληνες το σημαντικό αυτό «σήμα» των υψηλών αξιών των προγόνων μας, αλλά και σέβασμα της Ελληνικής Εθνικής μας Θρησκείας.

Παραμένοντας πάντα από πλευράς μας αποφασισμένοι να αποτρέψουμε την πρακτικά και ηθικά παντελώς αδικαιολόγητη κατάχωση του Βωμού των 12 Θεών, περιμένουμε η Αρχή σας να τοποθετηθεί υπέρ της πλήρους ανάδειξης του Ιερού Περιβόλου των 12 Θεών, εμπιστευόμενοι τόσο το επιστημονικό σας επίπεδο, όσο και την ικανότητά σας επιπρόσθετα να κατανοείτε την πνευματική διάσταση πάντων των θρησκευτικού χαρακτήρα αρχαιολογικών ευρημάτων.

Μετά τιμής

ΥΠΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ

ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΒΩΜΟΥ ΤΩΝ 12 ΘΕΩΝ
(13 ΜΑΡΤΙΟΥ "2011")

Περισσότεροι από 2.500 συνέλληνες συγκεντρώθηκαν την Κυριακή 13 Μαρτίου "2011" στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών προκειμένου να εμποδίσουν την κατάχωση του Βωμού των 12 Θεών από την εταιρεία των ηλεκτρικών σιδηροδρόμων ΗΣΑΠ. Την συγκέντρωση, που διοργανώθηκε από Πρωτοβουλία Πολιτών, στήριξε και το Ύπατο Συμβούλιο των Ελλήνων Εθνικών, το οποίο κάλεσε τα μέλη του να συμμετάσχουν μαζικά και υπεύθυνα σε αυτή την επιτυχημένη και ογκωδέστατη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.