ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 244 / 28. 9. «2011»

Αλγεινή εντύπωση μας προκάλεσε η είδηση ότι κατά τις βραδινές ώρες της Κυριακής 25.9.2011, άγνωστοι χρησιμοποιώντας σπρέϊ πράσινου χρώματος, ανέγραψαν στη βάση του Λέοντα της Αμφιπόλεως υβριστικά συνθήματα κατά των Σκοπίων.
Ο Λέων της Αμφιπόλεως είναι άγαλμα ύψους 5,30 μέτρων του 4ου αιώνα π.α.χ.χ. και χαρακτηρίζεται ως ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Μακεδονίας. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που κάποιοι γνωστοί - άγνωστοι βεβηλώνουν ή καταστρέφουν μνημεία και ιερά των προγόνων μας, αλλά η επιλογή του συγκεκριμένου μνημείου, όπως επίσης και το ύφος των αναγραφόμενων συνθημάτων, γεννά εύλογες απορίες και προβληματισμούς.

Υπάρχει βεβαίως πιθανότητα ο βανδαλισμός να έγινε από φανατικούς Σκοπιανούς οι οποίοι, όπως έχουν δείξει πολλές φορές στο παρελθόν, διαθέτουν ιδιαίτερες επιδόσεις στην παραχάραξη της Ιστορίας, καθώς επίσης και σε πάσης φύσεως προβοκατόρικες ενέργειες εναντίον της πατρίδας μας. Έτσι, στην προσπάθειά τους να αποδείξουν ότι οι νεοέλληνες δεν σέβονται τα Μακεδονικά μνημεία, εφόσον όπως υποστηρίζουν «άλλο είναι οι Μακεδόνες και άλλο οι Έλληνες», πιθανώς ανέγραψαν στην βάση του μνημείου τα υβριστικά συνθήματα κατά των Σκοπίων, αποσκοπώντας στην διεθνή προβολή και «αξιοποίηση» του θέματος.

Είναι όμως πολύ πιθανότερο ο βανδαλισμός αυτός να έγινε από τους γνωστούς εθνικιστές οπαδούς της θεωρίας του «ελληνοχριστιανισμού», που αρέσκονται να αυτοπροσδιορίζονται ως «Ελληναράδες», οι οποίοι μάλιστα όταν φωνάζουν το σύνθημα «Η Μακεδονία είναι Ελληνική» φροντίζουν αμέσως να το συμπληρώσουν με το απίθανο «Ελλάδα σημαίνει Ορθοδοξία», λες και οι Σκοπιανοί, στην πλειονότητά τους, δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Για τους ανθρώπους αυτούς, ο Λέων της Αμφιπόλεως δεν είναι προχριστιανικό εθνικό μνημείο στο οποίο θα πρέπει να αποδίδεται ο δέων σεβασμός, αλλά απλώς ένα πειστήριο της «ελληνικότητας» της Μακεδονίας, στο οποίο θα μπορούσαν να αναγραφούν και ποδοσφαιρικού τύπου «πατριωτικά» συνθήματα.

Ίσως βέβαια να μην ισχύει τίποτα από τα παραπάνω και ο βανδαλισμός να μην είναι τίποτε περισσότερο από πράξη ανόητων και αγράμματων δήθεν πατριωτών, για τους οποίους το μνημείο αντιπροσωπεύει απλώς το έμβλημα της... ομάδας του Πανσερραϊκού, ενώ η βάση του μνημείου αποτελεί χώρο εκτόνωσης, προέκταση του χώρου του διαδικτύου, όπου τα πάντα επιτρέπονται.

Ανεξάρτητα από το ποιοι πραγματικά είναι οι βάνδαλοι και ποιοι είναι οι σκοποί τους, υπάρχουν στην πατρίδα μας δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι ακολουθούν την Πατρώα Εθνική Θρησκεία και Παράδοση, για τους οποίους τα μνημεία, τα αγάλματα και τα ιερά των προγόνων μας, αποτελούν κάτι πολύ περισσότερο από «πέτρες», «είδωλα» ή «ερείπια» που χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν είτε για την απόδειξη της ελληνικότητας της Μακεδονίας, από την πλευρά των «ελληνοχριστιανών», είτε για την απόδειξη της «μακεδονικότητας» και όχι της «ελληνικότητας» (αν είναι δυνατόν) της Μακεδονίας από την πλευρά των Σκοπιανών, είτε για την εκτόνωση των πάσης φύσεως καταπιεσμένων της καθημερινότητας, των γηπέδων και του διαδικτύου.

Για εμάς τους Έλληνες Εθνικούς η φύλαξη, η προστασία, ο σεβασμός και η ανάδειξη των μνημείων του προχριστιανικού μας πολιτισμού, αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας.

Με αφορμή το απαράδεκτο περιστατικό βεβήλωσης του μνημείου του Λέοντα στην Αμφίπολη των Σερρών, εμείς ως ο κύριος φορέας της Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας απαιτούμε:

- Αποτελεσματική φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων, αρχαιολογικών μουσείων και μνημείων του προχριστιανικού (εθνικού) Ελληνικού Πολιτισμού.

- Αυστηροποίηση των ποινών που προβλέπονται σε περιπτώσεις βεβήλωσης, φθοράς ή καταστροφής έργων τέχνης, μνημείων ή ιερών των προγόνων μας.

- Αποτελεσματική συμβολή της εκπαίδευσης, σε όλες τις βαθμίδες της, στην εμπέδωση σεβασμού και συνείδησης ιερότητας απέναντι στα μνημεία του προχριστιανικού (εθνικού) Ελληνικού Πολιτισμού.