Ανακοίνωση 298/05.04.2015

Εδώ και κάποια χρόνια το Ελληνικό Κράτος ακροβατεί απελπισμένα στα όρια της χρεωκοπίας και αποδεικνύεται ανίκανο να προστατεύσει τους πολίτες του από την απώλεια κεκτημένων κοινωνικών δικαιωμάτων τους και την κλιμακωτή αλλά συστηματική πτωχοποίησή τους, την ώρα που η «κρατούσα» Ορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθεί να αυξάνει τον πλούτο της, να απολαμβάνει των πιο σκανδαλωδών φοροαπαλλαγών και να επιδοτείται ποικιλοτρόπως από αυτό ακριβώς το κράτος που κατά τα άλλα ακροβατεί απελπισμένα στα όρια της χρεωκοπίας.

Την ώρα που αυτό λοιπόν το κράτος απαιτεί εδώ και κάποια χρόνια (και βεβαίως εισπράττει!) «τέλος επιτηδεύματος» από εμάς, την Ελληνική Εθνική Θρησκεία, για το απλό δικαίωμα να υπάρχουμε, εξακολουθεί απτόητο όχι μόνον να εξαιρεί από τα μέτρα οικονομικού υποβιβασμού όλων ημών των υπολοίπων, την Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά και να την πριμοδοτεί κανονικά με τους απίθανους τρόπους για σύγχρονο κράτος, που είτε λέγονται «ετήσιες ενισχύσεις» προς την (κατ' ουσίαν αποσχισμένη) αθωνική επικράτεια, είτε «απόρρητες ενισχύσεις» προς τα ξένα και άσχετα προς τα πραγματικά εθνικά μας συμφέροντα Πατριαρχεία.

Μπροστά σε όλα αυτά, αποτελεί ίσως ηθικοοικονομικό «πταίσμα» τα αντικείμενο της παρούσης ανακοίνωσής μας, ωστόσο δεν μπορούμε να παραλείψουμε να το θίξουμε, στο μέτρο που αυτό εξακολουθεί να υπάρχει και να προκαλεί τον άγρια φορολογούμενο και συστηματικά πτωχοποιούμενο Έλληνα πολίτη. Μιλάμε γα την από το έτος 2002 (επί... «Αρχιεπισκόπου Κεραυνού» - Χρήστου Παρασκευαΐδη δηλαδή) καθιερωμένη «υποχρέωση» του Ελληνικού Κράτους να μεταφέρει αεροπορικώς με τιμές αρχηγού κράτους στην Αθήνα και επιπλέον μετά να διαμοιράζει με ειδικές πτήσεις της πολιτικής και πολεμικής αεροπορίας σε διάφορες ανά την επικράτεια Μητροπόλεις, την φλόγα κεριού που οι Ορθόδοξοι χριστιανοί ονομάζουν «'Aγιο Φως»!

Δεν αμφισβητούμε βεβαίως το σεβαστό και αναφαίρετο δικαίωμα των Ορθόδοξων χριστιανών να πιστεύουν ό,τι ο εγκέφαλός τους επιθυμεί να πιστεύει (αυτό είναι άλλωστε το Α και Ω της θρησκευτικής ελευθερίας), παρ' όλο που άπαντες εκτός αυτών γνωρίζουμε πως το λεγόμενο «'Aγιο Φως» είναι μηχάνευμα του 9ου αιώνος («χειροποίητος μηχανουργία» κατά τον πατριάρχη Ιερουαλήμ Εφραίμ τον Β) και έχει πολλάκις καταγγελθεί όχι μόνον από διαφωτιστές, όπως ο Αδαμάντιος Κοραής, αλλά και από χριστιανούς αρχιερείς, όπως ο προαναφεθείς πατριάρχης Ιερουαλήμ, και ο πάπας Γρηγόριος ο Η. Αμφισβητούμε όμως και καταγγέλλουμε την συνέχιση της τήρησης αυτής της ιδιόρρυθμης «υποχρέωσης» που μόνο του επωμίσθηκε το τώρα πτωχευμένο Ελληνικό Κράτος την εποχή που για την α ή β «φιγούρα» του μοίραζε και σπαταλούσε λεφτά κατά την κρίση των εκάστοτε διαχειριστών του.

Καλούμε την κυβέρνηση να διακόψει εφέτος αυτή την προκλητική για εμάς τους πτωχοποιούμενους Έλληνες ακρότητα. Εάν θέλουν οι Ορθόδοξοι χριστιανοί να φέρνουν με τιμές αρχηγού κράτους και να μοιράζουν ανά την επικράτεια το κατ' αυτούς «'Aγιο Φως», να το κάνει ιδίοις εξόδοις η βαθύπλουτη Εκκλησία τους ή, εάν αυτή δεν επιθυμεί να μειώσει την συνεχώς αυξητική πορεία πλουτισμού της, να δημιουργήσουν ειδικό ταμείο οι πιστοί. Είναι όμως απαράδεκτο να ευρίσκει χρήμα για τέτοια πράγματα το κράτος, που καλώς ή κακώς ξύνει και ξαναξύνει «τον πάτο του βαρελιού» προκειμένου να ανταποκριθεί στις άλλες, στοιχειώδεις και σοβαρές υποχρεώσεις του.