Ανακοίνωση 343/18.10."2017"

Σήμερα, σε άσχετο με το θέμα νομοσχέδιο, με ψήφο όλων των κομμάτων πλην της Χρυσής Αυγής, πέρασε διάταξη (άρθρο 139), σύμφωνα με την οποία χωροθετείται ο χώρος όπου ο Δήμος Αθηναίων θα μπορεί να προχωρήσει στην δημιουργία αποτεφρωτηρίου στην περιοχή του Ελαιώνα: «επιτρέπεται εφεξής, η χωροθέτηση Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) και σε χώρους κοινωνικών και πολιτιστικών λειτουργιών, οι οποίοι βρίσκονται μέσα στους οριζόμενους κοινόχρηστους χώρους της περιοχής του Ελαιώνα, με τους προβλεπόμενους όρους και προϋποθέσεις».

Κάποια ΜΜΕ κάνουν λόγο για «άνοιγμα του δρόμου» για την, επιτέλους, αποτέφρωση και στην χώρα μας, δηλαδή για έναν εθνικό τρόπο ταφής που, αυτό βεβαίως το λέμε εμείς και όχι τα ΜΜΕ, επί αιώνες απαγόρευσε η τυραννία του Χριστιανισμού.

Ωραίο το αφήγημα, όμως εμείς εξακολουθούμε να κρατάμε μικρό καλάθι. Πλησιάζουμε πια την δεκαετία από την ανακοίνωσή μας 204/25.7.«2008», με την οποία καταγγέλλαμε τότε τις απαράδεκτες κωλυσιεργίες στο ζήτημα της αποτέφρωσης («30 μήνες μετά από την ψήφιση στην Βουλή της τροπολογίας που επέτρεψε από την μία την αποτέφρωση των νεκρών, αλλά παρέπεμψε πονηρά την υλοποίησή της στις... Ελληνικές Καλένδες με την πρόφαση ανάγκης έκδοσης ενός... Προεδρικού Διατάγματος»). Η Ελληνική Εθνική Θρησκεία θα περιμένει λοιπόν να δει ολοκληρωμένο και αποπερατωμένο αποτεφρωτήριο, προτού χαιρετίσει τις ενέργειες των νομοθετών.

Η αποτέφρωση είναι η κατεξοχήν εθνική Ελληνική πρακτική ταφής, αποδεδειγμένη κατά την Νεολιθική εποχή (7η έως 3η χιλιετία) αλλά και κατά την εποχή του Χαλκού (3η έως τέλη της 2ης χιλιετίας), ενώ, ως γνωστόν, κυριάρχησε, ιδίως για τους πολεμιστές, κατά την αρχαϊκή, κλασική, ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο, μέχρι που την απαγόρευσαν σε όλη την επικράτειά τους οι χριστιανοί. Από την απώτατη όμως αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, για την Ελληνική Εθνική Θρησκεία το πυρ είναι αυτό που βοηθά την ψυχή να περάσει γρήγορα τα μεταθανάτια στάδια και να μην καθυστερεί από προσκολλήσεις σε υλικές μορφές, από τις οποίες έχει ήδη, φυσικά ή «συναισθηματικά» αποσπαστεί. Και αυτή την επιλογή, έως σήμερα, η υποταγμένη στην Ορθόδοξη Εκκλησία Πολιτεία, με τεχνάσματα και πονηρούς χειρισμούς, επί της ουσίας μάς την αρνείται.

Από την ως άνω ανακοίνωση πάντως του «2008», πού ήδη απείχε 30 μήνες από την για το «θεαθήναι» τροπολογία που «επέτρεπε» την αποτέφρωση, επαναφέρουμε και για το σήμερα την τελευταία παράγραφό της: «Και για να μην υπάρξουν οι ελάχιστες έστω δικαιολογίες για το μεγάλο ποσοστό εκείνων που σε λίγα χρόνια θα επιλέγουν την αποτέφρωση, ζητάμε επίσης από το Ελληνικό Κράτος να νομοθετήσει άμεσα την απαγόρευση της κτηνώδους πρακτικής της εκταφής ( δηλαδή της βεβήλωσης! ) των νεκρών, την οποία πρακτική έχει για πρακτικούς λόγους εμπνευστεί η, κατά τα άλλα ευαίσθητη για την τύχη των νεκρών σωμάτων, Ορθόδοξη Εκκλησία».