Ανακοίνωση 372/ 18.7."2019"

Είθισται, στις μη θεοκρατικές χώρες του πολιτισμένου κόσμου, η αναγόρευση κάποιου σε επίτιμο διδάκτορα ενός πανεπιστημίου, να γίνεται για να τιμηθεί το επιστημονικό, ερευνητικό, εκπαιδευτικό, ανθρωπιστικό ή ειρηνευτικό έργο του τιμωμένου. Μάλιστα δε η τελετή της αναγόρευσης λαμβάνει χώρα δημόσια και πραγματοποιείται ύστερα από ομόφωνη απόφαση των αρμοδίων οργάνων του πανεπιστημίου.

Ούτε δημοκρατική ούτε μη θεοκρατική λειτουργία καταδεικνύει η απόφαση του απερχόμενου πρυτάνεως του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μήτκα, να προχωρήσει στην «εν κρυπτώ» αναγόρευση του μητροπολίτη Άνθιμου, σε επίτιμο διδάκτορα ΑΠΘ. Και αυτό διότι η «αναγόρευση» πραγματοποιήθηκε, χωρίς προηγουμένως ο πρύτανις να ενημερώσει ως όφειλε την πανεπιστημιακή κοινότητα. Η αυθαίρετη απόφαση του πρυτάνεως, προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, όπως ακριβώς έγινε και τον Νοέμβριο του 2017, όταν είχε επιχειρηθεί και πάλι η αναγόρευση, αλλά τελικά ματαιώθηκε λόγω των αντιδράσεων που πυροδότησε στην πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία.

Το Ύπατο Συμβούλιο των Ελλήνων Εθνικών (ΥΣΕΕ), ο φορέας της Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας, αποδοκιμάζει έντονα την προκλητική απόφαση του πρυτάνεως του ΑΠΘ. Η αποδοκιμασία έχει ως αποκλειστικό αποδέκτη, τον πρύτανι του μεγαλυτέρου πανεπιστημίου της χώρας, ο οποίος φαίνεται ότι χρησιμοποιεί την θέση του, όχι προς όφελος της κοινωνίας και της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά προσδοκώντας καλή μεταχείριση στο επέκεινα. Ωστόσο μία εξομολόγηση στον πνευματικό του θα αρκούσε όπως δογματίζει η θρησκεία του, αυτός όμως επέλεξε να γελοιοποιήσει το ίδρυμα στο οποίο πρυτανεύει.

Μας αφήνει παντελώς αδιάφορους το γεγονός ότι ο ευρισκόμενος σε προκεχωρημένη κρίση μεγαλείου, μητροπολίτης, είναι γνωστός για τις ρατσιστικές, ανθελληνικές, μισαλλόδοξες και αντιεπιστημονικές θέσεις του και άρα όχι απλώς ακατάλληλος για την τιμητική αυτή διάκριση, αλλά και επικίνδυνος, καθώς εκπροσωπεί αυτός και η θρησκεία του τον υποβιβασμό της Παιδείας σε τάχα προπαρασκευή της βασιλείας του γιαχωβά. Μάλιστα δε, σχετικά πρόσφατα, ο «επίτιμος διδάκτωρ» γνωστοποίησε στο ποίμνιό του, ότι «δεν υπάρχουν πλανήτες» στο ηλιακό σύστημα. Τον μητροπολίτη τον αφήνουμε στην κρίση κάθε σκεπτόμενου πολίτη. Όχι όμως τον κ. πρύτανι.

Ο κ. πρύτανις καμώνεται πως δήθεν δεν γνωρίζει ότι με την επαίσχυντη αυτή πράξη του εξισώνει και δίνει συγχωροχάρτι στους θύτες και διώκτες της ελληνικής Παιδείας με τα αμέτρητα θύματα που μαρτύρησαν στο όνομα της έρευνας καταδιωκόμενα από τους πνευματικούς προγόνους του Άνθιμου.

Ο κ. πρύτανις σφυρίζει αδιάφορα και δήθεν δεν γνωρίζει ότι με την επαίσχυντη αυτή πράξη του, υποβιβάζει την πανεπιστημιακή γνώση σε κατώτερο επίπεδο ακόμα και από την ορθόδοξη ακαταληψία του Άνθιμου.

Για μια ακόμα φορά επαναφέρουμε το αίτημα για αποκατάσταση της μορφής του μεγάλου φιλοσόφου Αριστοτέλη στο λογότυπο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αντί της υπάρχουσας μορφής του «Αγίου Δημητρίου». Εκτός αν ο κ. πρύτανις, επιδεικνύοντας υπερβάλλοντα ζήλο, το μετονομάσει σε «Αγιοδημήτρειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης».

Τιμή και μνήμη σε Θεούς και Προγόνους