Ανακοίνωση 421/ 17.05."2023"

Κλαυσίγελο προκάλεσε σε όλους τους σώφρονες πολίτες αυτής της χώρας, η πρόσφατη δήλωση του δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη στο Φόρουμ των Δελφών όπου, αναφερόμενος στην περιοχή της «Ακαδημίας Πλάτωνος» των Αθηνών, είπε χαρακτηριστικά: «Γίνονται αρχαιολογικές εκσκαφές διότι από κάτω έχουμε μια ολόκληρη πολιτεία, την Πολιτεία του Πλάτωνα, την οποία την έχουμε επιχωματώσει». 

Είναι γνωστή ευρέως η φράση «Ο λαός έχει τους ηγέτες που του αξίζουν». Λιγότερο γνωστή, αλλά σχεδόν ταυτόσημη, είναι και η φράση στα λατινικά «Qualis rex talis grex» δηλαδή «Όπως ο βασιλιάς έτσι και το κοπάδι». Και ακριβώς αυτές οι ρήσεις ήρθαν στην σκέψη μας, καθώς την ίδια ώρα που γινόταν αυτές οι δηλώσεις από τον δήμαρχο Αθηναίων, πλήθος πολιτών, μάλλον ψηφοφόρων του, συνωστιζόταν στην μητρόπολη Αθηνών προκειμένου να «προσκυνήσουν» την εικόνα «Άξιον εστί» που ήρθε από το λεγόμενο Άγιο Όρος. 

Ο συνωστιζόμενος στην μητρόπολη λαός, δηλαδή το κοπάδι, η αγέλη, το ποίμνιο, κατά την απόδοση της λατινικής λέξης grex στην νεοελληνική, ήταν αυτός που τον εξέλεξε με μοναδικό κριτήριο το γεγονός ότι ανήκει σε μια συγκεκριμένη οικογένεια, μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις σπουδές, την καλλιέργεια, την αποτελεσματικότητα, την εργατικότητα, το ήθος και την εντιμότητά του. 

Είναι απολύτως βέβαιο ότι οι δηλώσεις του δημάρχου ουδόλως απασχόλησαν τους συνωστιζόμενους πιστούς. Όμως, εκτός από τους συνωστιζόμενους οπαδούς της «επικρατούσας» κατά το Σύνταγμα, αλλά δικτατορεύουσας θρησκείας επί της ουσίας, η πλειονότητα των σκεπτομένων πολιτών της χώρας, ένιωσε βαθύτατα προσβεβλημένη. 

Οι σκεπτόμενοι ενεργοί πολίτες της χώρας, τρομάζουν αναλογιζόμενοι πως ο συγκεκριμένος δήμαρχος καλείται να λάβει αποφάσεις και να διαχειριστεί θέματα σχετικά με την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, την Παιδεία, την Ποιότητα Ζωής, την προστασία των Μνημείων της πόλης και την προστασία του αστικού φυσικού περιβάλλοντος. Εννοείται βέβαια ότι ο τρόμος, μάλλον θα συνοδεύεται από ντροπή και αγωνία, κάθε φορά που θα υπάρχει προοπτική εκπροσώπησης του Δήμου Αθηναίων και, κατά συνέπεια, όλης της χώρας, στο εξωτερικό. 

Το Ύπατο Συμβούλιο των Ελλήνων Εθνικών (ΥΣΕΕ) είναι ο φορέας της Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας. Δεν είναι πολιτικός φορέας ή κόμμα. Έτσι η παρούσα ανακοίνωση δεν θα πρέπει να αναγνωσθεί ως πολιτικό ή αντιπολιτευτικό κείμενο. Απλώς, με πικρία και θλίψη, διαπιστώνουμε ότι ο δήμαρχος Αθηναίων αγνοεί ότι η «Πολιτεία» του Πλάτωνα είναι το γνωστότερο φιλοσοφικό έργο του Πλάτωνα και νομίζει πως πρόκειται για μια «θαμμένη πόλη» στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος. 

Τελικά είναι δύσκολο να προσδιορισθεί με ακρίβεια το αν υπερισχύει το γέλιο ή το κλάμα στον παρόντα «κλαυσίγελο». Και κυρίως γιατί ο δήμαρχος Αθηναίων είναι ο δήμαρχος της πόλης όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία, από τους αβάπτιστους προγόνους μας.

Τιμή και μνήμη σε Θεούς και Προγόνους