Ανακοίνωση 422/ 26.05."2023"

Προς
κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε 

Σας συγχαίρουμε για την προσωπική σας επιτυχία, αλλά και την επιτυχία του κόμματός σας στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023. 

Ωστόσο ομολογούμε πως νιώσαμε έκπληξη και αμηχανία, βλέποντας τις δηλώσεις που κάνατε σε δημοσιογράφους την παραμονή των εκλογών, οι οποίες και αναπαρήχθησαν ευρέως από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου. 

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, όταν ερωτηθήκατε για το πιο «τρελό» πράγμα που ακούσατε από τους πολίτες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, φέρεστε να έχετε δηλώσει ότι αυτό ήταν «το αίτημα για τη δημιουργία ναού των δωδεκαθεϊστών ώστε να μπορούν να ασκούν εκεί τα λατρευτικά τους καθήκοντα». Μάλιστα δε, απαντήσατε στον πολίτη που σας υπέβαλε το σχετικό αίτημα λέγοντάς του πως «έχουμε πολλούς αρχαίους ναούς σε όλη τη χώρα». 

Από τις απαντήσεις που έχετε δώσει, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, μάλλον προκύπτει ότι έχετε πέσει θύμα παραπληροφόρησης ή έστω ελλιπούς πληροφόρησης. Για τον λόγο αυτό οφείλουμε να παρέμβουμε και να σας ενημερώσουμε για τα ακόλουθα: 

1) Η Ελληνική Εθνική Θρησκεία είναι η Θρησκεία η οποία αναδύθηκε μαζί με τους Έλληνες στο ιστορικό προσκήνιο, έχει ιστορική συνέχεια και διαδρομή, από την ύστατη αρχαιότητα έως και σήμερα. Ακόμη και μετά την βίαια επικράτηση του χριστιανισμού, η Εθνική Θρησκεία συνέχισε να υπάρχει. Ο όρος «δωδεκαθεϊσμός» τον οποίον επιμένουν κάποιοι να χρησιμοποιούν, είναι υποτιμητικός και απαξιωτικός προς εμάς, ενώ απάδει του πολιτικού λόγου. 

2) Η Ελληνική Εθνική Θρησκεία είναι αναγνωρισμένη ως «γνωστή» Θρησκεία και έλαβε άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Ευκτηρίου Οίκου (ΑΔΑ:Ω76Α4653ΠΣ-94Ξ), σύμφωνα με τους νόμους του κράτους. Εκκρεμεί η θεσμική αναγνώρισή της ως θρησκευτικό νομικό πρόσωπο, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς τα Ελληνικά Δικαστήρια απέρριψαν το αίτημα αυτό για τυπικούς και μη ουσιαστικούς λόγους. 

3) Σύμφωνα με δηλώσεις του 2003, από τον τότε αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, οι θρησκευόμενοι κατά την Ελληνική Εθνική Θρησκεία δεν είναι λίγοι, αλλά ανέρχονται σε 500.000 συμπολίτες μας, αριθμό τον οποίον δεν μπορούμε να διαψεύσουμε ή να επιβεβαιώσουμε. 

4) Στους, κατά την δήλωσή σας, «πολλούς αρχαίους ναούς που έχουμε σε όλη την χώρα», απαγορεύεται ρητώς από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), η πρόσβαση των θρησκευομένων της Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας για την πραγματοποίηση θρησκευτικών τελετών, προβάλλοντας θεολογικές αξιώσεις κανονιστικού περιεχομένου. 

5) Το Ύπατο Συμβούλιο των Ελλήνων Εθνικών (ΥΣΕΕ) είναι ο φορέας της Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας και λειτουργεί από το 1997 μέχρι σήμερα. Δεν είναι πολιτικός φορέας ή πολιτικό κόμμα. Καθώς οι υγιείς θρησκείες δεν έχουν ή δεν πρέπει να έχουν κομματικό προσανατολισμό, τα μέλη του ΥΣΕΕ και της Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας είναι ψηφοφόροι όλων των κομμάτων του πολιτικού φάσματος της χώρας. 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, εάν λάβετε υπ’ όψιν όλα αυτά τα οποία σας γνωστοποιούμε, μάλλον θα ανακαλέσετε τον χαρακτηρισμό «τρελό» που δώσατε στο αίτημα του πολίτη, ο οποίος σας ζήτησε να κατασκευασθεί ναός ο οποίος θα καλύπτει τις θρησκευτικές ανάγκες των θρησκευομένων κατά την Ελληνική Εθνική Θρησκεία. Εκτός εάν η δήλωσή σας πως «έχουμε πολλούς αρχαίους ναούς σε όλη τη χώρα», συνοδευθεί από την ανάλογη εντολή σας προς το ΚΑΣ, ώστε να άρει τις απαγορεύσεις πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών σε αρχαίους ναούς ή έστω και σε κάποιους από αυτούς, οι οποίοι βρίσκονται εντός αρχαιολογικών χώρων. 

Εν αναμονή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την χορήγηση του θρησκευτικού νομικού προσώπου στην Ελληνική Εθνική Θρησκεία, η οποία δυστυχώς θα σημαίνει καταδίκη και πρόστιμο για την χώρα, θα θέλαμε να αναλάβετε όλες εκείνες τις θεσμικές πρωτοβουλίες ώστε να λειτουργήσει επί της ουσίας η ανεξιθρησκεία για όλους τους Έλληνες πολίτες. 

Ελπίζουμε ότι ανάμεσα στις θεσμικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβετε, θα συμπεριλαμβάνεται και η επαναδιατύπωση του προοιμίου καθώς και των άρθρων 3 και 13 του συντάγματος, στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση. Είναι σαφές ότι η συνύπαρξη του άρθρου 13 περί «ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης», με το άρθρο 3 που ορίζει ότι «Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Εκκλησίας του Xριστού…» και του προοιμίου «Εις το όνομα της Aγίας και Oμοουσίου και Aδιαιρέτου Τριάδος», δημιουργεί προφανή λογική αντίφαση. Και είναι σαφές ότι η ύπαρξη μιας τέτοιας «λογικής αντίφασης» στο σύνταγμα μιας χώρας, μάλλον αρμόζει σε χώρα με θεοκρατικό καθεστώς και όχι σε μια σύγχρονη, δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα. 

Με την επικείμενη επανεκλογή σας, ευχόμαστε και ελπίζουμε πως θα διαχειριστείτε ανάλογα ζητήματα με ευαισθησία, ως Πρωθυπουργός όλων ανεξαιρέτως των Ελλήνων και όχι ως Πρωθυπουργός μόνο κάποιων από αυτούς. 

Με τιμή 

{Ακολουθεί υπογραφή}

Τιμή και μνήμη σε Θεούς και Προγόνους