Ανακοίνωση 428/ 12.10."2023"

 Αηδία και αποτροπιασμό μας προκάλεσε η είδηση για την μόνιμη εγκατάσταση ενός μαντεμένιου «έργου τέχνης» του αμφιλεγόμενου εικαστικού κ. Antony Gormley, στο Ιερό νησί της Δήλου. Το Ύπατο Συμβούλιο των Ελλήνων Εθνικών, ως φορέας της αναγνωρισμένης Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας, είχε ήδη εκφράσει με την ανακοίνωση 366/5-5-2019, την έντονη εναντίωσή του στην τοποθέτηση για ένα εξάμηνο, 23 «γλυπτών» του ίδιου δημιουργού στο Ιερό νησί της Δήλου το 2019.

Βεβαίως στα πλαίσια της συνταγματικότητας, η Ελληνική Εθνική Θρησκεία δέχεται την κυριότητα του αλλόθρησκου Νεοελληνικού κράτους, στους θρησκευτικού χαρακτήρα αρχαιολογικούς χώρους, αλλά με διατήρηση του δικαιώματος της ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης για λατρευτικούς λόγους, όπως αυτό ισχύει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Η μέχρι στιγμής, μη άσκηση του δικαιώματος αυτού, είναι συνειδητή επιλογή μας, ώστε να μην έρχονται σε δύσκολη θέση οι κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων, καθώς και το λεγόμενο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Το ότι δεχόμαστε όμως αυτή την κυριότητα, δεν σημαίνει πως δεχόμαστε και την κάθε επιλογή ή αυθαιρεσία των παραπάνω υπηρεσιών, ούτε φυσικά πως απεμπολούμε το δικαίωμα της ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασής μας για λατρευτικούς λόγους στους αρχαιολογικούς χώρους.

Δεν μας ενδιαφέρει η «αισθητική» άποψη του «καλλιτέχνη», εκείνο που μας ενδιαφέρει ως ενεργή θρησκεία, είναι ότι ο «καλλιτέχνης» για δικούς του λόγους επιτίθεται συστηματικά στην μορφή και εμμένει στην χρήση σιδήρου και άνθρακα, υλικών που θεωρούνται μιασματικά για την Ελληνική Εθνική Θρησκεία ήδη από την αρχαιότητα. Ούτε τον καταδικάζουμε όταν εκθέτοντας τις πήλινες - και όχι μαντεμένιες δημιουργίες του - στο παρισινό Musee d’Art d’Histoire du Judaisme, αποκάλεσε «από καιρό πεθαμένους» τους πραγματικούς Θεούς, τους εθνάρχες και επιχώριους Θεούς μας.

Φαίνεται ότι το ΚΑΣ επιβράβευσε αυτή την δήλωση του «καλλιτέχνη» χωρίς κάλλος, και έκανε δεκτό το αίτημά του να τοποθετηθεί το δημιούργημά του στην Ιερά νήσο της Δήλου. Ωστόσο οφείλουμε να καταδικάσουμε την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το άτυπο ιερατείο που ονομάζεται Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το οποίο γνωμοδοτεί και αποφασίζει με μικροπολιτικές σκοπιμότητες, και υπό την μονοθεϊστική οπτική η οποία αρνείται την ιερότητα των ελληνικών μνημείων. Σαφώς δε, όχι για να υπηρετήσει την προστασία και την ανάδειξη των μνημείων, όπως εντέλλεται από την πολιτεία να πράττει, αλλά μάλλον για να ικανοποιεί τα βίτσια των θεοκρατών.

Οι φθηνές δικαιολογίες του ΚΑΣ σύμφωνα με τις οποίες «ο κ. Antony Gormley είναι καταξιωμένος καλλιτέχνης» και ότι «μας χάρισε άγαλμά του με την προϋπόθεση να τοποθετηθεί εκεί», μόνο γέλια μπορούν να προκαλέσουν, καθώς με αυτό το σκεπτικό, αν ο Πικάσο μας χάριζε έναν πίνακά του με την προϋπόθεση να τον τοποθετήσουμε στον Παρθενώνα, θα έπρεπε το ΚΑΣ να γνωμοδοτήσει θετικά!!!

Τόσο το ΚΑΣ όσο και ο «καλλιτέχνης» γνωρίζουν πολύ καλά ότι το δημιούργημα του λαμβάνει καλλιτεχνική υπόσταση και αξία από την ιερότητα της Δήλου, άλλωστε η δημόσια έκθεση του δημιουργήματος σε οποιοδήποτε άλλο περιβάλλον δεν θα μπορούσε να το ξεχωρίσει από το προς ανακύκλωση σκουριασμένο σκράπ.

Για εμάς τους Έλληνες Εθνικούς το νησί της Δήλου είναι Ιερό. Δεν είναι εκθεσιακός χώρος και ούτε θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε «γκαλερί» των επισκεπτών της Μυκόνου. Πρέπει να προστατευθεί και να αναδειχθεί ως Ιερός τόπος του παγκόσμιου πολιτισμού. Να μείνει ο «γενέθλιος» τόπος των θεών μας Απόλλωνα και Αρτέμιδος ανέγγιχτος από την ασχήμια, λαμπρός, φωτεινός και καθαρός από τα πάσης φύσεως μιάσματα.

Απαιτούμε άρση της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ΤΩΡΑ.

Τιμή και μνήμη σε Θεούς και προγόνους

Φωτογραφία: Chloe Chavanon