Σύμφωνα με το επίσημο εορτολόγιο της Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας, εορτάσθηκε στις 26 Δεκεμβρίου "2023" με ευσέβεια και μεγαλοπρέπεια η Γέννηση του Τριεσπέρου Ηρακλέους - Ηλίου και το Χειμερινό Ηλιοστάσιο, στον εν Αθήναις αδειοδοτημένο λατρευτικό Ναό μας.

Στην Ιεροπραξία τιμήθηκε επίσης η θεά Εστία ως κυρίαρχη θεότητα του μηνός καθώς και ο Γαιήοχος και Φυτάλμιος Ποσειδών ενώ προηγήθηκε χαιρετισμός και ευχές καθώς και σύντομη αναφορά για την γιορτή του Τριεσπέρου από την Αρχιέρεια της Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας.
Μετά το πέρας της ιεροπραξίας, ακολούθησε πλούσιο δείπνο από συμβολών.

Η Γέννηση του Τριεσπέρου Ηρακλέους και το Χειμερινό Ηλιοστάσιο εορτάστηκε και στις κοινότητες της Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας - ΥΣΕΕ σε Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Αίγινα, Ηλεία, Φθιώτιδα κ.ά.) και Κύπρο.

ΤΡΙΕΣΠΕΡΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ - ΗΛΙΟΣ

«Ο Ωροτρόφος Κούρος Ήλιος, ο «δαῖμον ἀκοιμήτου πυρός», που χορεύει με τις 4 εποχές φέρνει ως Κυκλοέλικτος (κινούμενος κυκλικά) με το ηλιακό άρμα του στο Χειμερινό Ηλιοστάσιο την εποχή του Χειμώνα.
Είναι η επαναλαμβανόμενη κυκλική πορεία του Ηλίου, που ως οδηγός του κύκλου του σπορίμου πυρός και κατά τον θεσμό/νόμο των Ωρών επηρεάζει την φύση και την βλάστηση. Από τον χρυσεόκυκλο Ήλιο με τους δικούς του νόμους τα διατεταγμένα στοιχεία του ουρανού διατηρούν (τρέφουν) ολόκληρο τον κόσμο στον τετραμερή ενιαυτό (εκ σου γαρ στοιχεία τεταγμένα σοίσι νόμοισι κόσμον άπαντα τρέφουσι τετράτροπον εις ενιαυτόν).
Ο Θεός Ήλιος ως έκγονος του Αγαθού είναι η πύρινη πνοή που εμψυχώνει τον Κόσμο. Είναι το περίδρομον όμμα του κόσμου που τα πάντα εφορά και με το υπέρλαμπρο φως του ζωογονεί τα όντα. Ευεργετεί τους ανθρώπους χαρίζοντας την πολύτιμη δύναμη της όρασης και όπως μας λέει και ο Ιουλιανός «Το αίσθημα της οράσεως δεν είναι μόνον πολύτιμον και χρήσιμον εις τον βίον, αλλά είναι εκείνο που μας κατευθύνει προς την φιλοσοφίαν».
Στο Χειμερινό Ηλιοστάσιο γεννιέται ο Τριέσπερος Ηρακλής, η έκφανση εκείνη του Ηλίου που οδηγεί τους ανθρώπους στην ατραπό τόσο της φιλοσοφίας όσο και της αγωνιστικής αρετής.»

Ευχόμαστε σε κάθε ποιοτικό άνθρωπο, χαρούμενο Χειμερινό Ηλιοστάσιο, είθε η γέννηση του Τριεσπέρου Ηρακλέους να γεμίζει κάθε ανθρώπινο βίο, με Αοργησία, Εγκράτεια και Ανιδιοτέλεια.