Ο φορέας της Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας, παρέστη και στο 16ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο των Εθνικών Θρησκειών (European Congress of Ethnic Religions, ECER) που διεξήχθη στο Βίλνιους της Λιθουανίας από τις 8 έως τις 11 Ιουλίου «2014».

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας περιελάμβαναν χαιρετισμούς από την επικεφαλής της Λιθουανικής Εθνικής Θρησκείας («Ρόμουβα») Inija Trinkuniene και τον πρόεδρο του ECER Andras Corban, παρουσιάσεις και συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας, προβολές ταινιών, σύνταξη και συζήτηση της διακήρυξης του συνεδρίου, κ.ά. μέσα στο ανάκτορο Verkiai, στο πάρκο του οποίου έγινε το βράδυ η τελετή έναρξης, με συμμετοχή όλων των Θρησκειών που παρίσταντο, γύρω από τον βωμό της «Ρόμουβα» που εδώ και χρόνια στέκει στο πάρκο του ανακτόρου. Προηγήθηκε εντός του ανακτόρου μία τελετή ονοματοδοσίας μικρού παιδιού και σύντομη παρουσίαση της παραδοσιακής-θρησκευτικής μουσικής των Λιθουανών εθνικών.

Οι εργασίες της δεύτερης ημέρας φιλοξενήθηκαν στο Λιθουανικό Κοινοβούλιο (Lietuvos Respublikos Seimas) και ξεκίνησαν με συνέντευξη τύπου και χαιρετισμούς από βουλευτές. Εν συνεχεία, οι διάφορες αντιπροσωπείες παρουσίασαν της παραδόσεις και Θρησκείες τους, παράλληλα με ομιλίες και ενδιαφέρουσες αναλύσεις, όπως εκείνη της δρ Milda Alisauskiene για την θέση της «Ρόμουβα» στην σύγχρονη λιθουανική κοινωνία, ανάμεσα στην ιστορική μνήμη και το καθεστώς θρησκευτικής μειονότητας. Ως τουλάχιστον εντυπωσιακή χαρακτηρίστηκε η βιντεοπαρουσίαση του Υπάτου Συμβουλίου των Ελλήνων Εθνικών και της Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας, ενώ καταχειροκροτήθηκε η ομιλία του Βλ. Ρασσιά με τίτλο «Επαναδιεκδικώντας την αληθινή ευρωπαϊκή ταυτότητα». Η ημέρα έκλεισε με αρχαιολογικό περίπατο στο Βίλνιους και τελετή στον βωμό του Θεού Ραγκούτις που εδώ και πολλά χρόνια στέκει στο κέντρο της πόλης, έξω από την ορθόδοξη εκκλησία όπου επί αιώνες τον είχαν εντοιχίσει.

Η τρίτη και τέταρτη ημέρα πέρασαν με μακρινές εκδρομές σε αρχαιολογικούς και ιερούς τόπους. Στις 10 Ιουλίου έγινε επίσκεψη στην ιδιόκτητη περιοχή της «Ρόμουβα» στο Ντβαρτσισκέ όπου εδώ και αρκετά χρόνια, δίπλα σε λίμνες και δάση, στέκει ο ξύλινος Ναός των Λιθουανών εθνικών. Εκεί έγινε μία ακόμη κοινή τελετή και ακολούθησε επίσκεψη στο εθνογραφικό κέντρο του Kulionys, όπου ο αστροφυσικός Jonas Vaiskunas, μέλος και αυτός της «Ρόμουβα», παρουσίασε στους σύνεδρους το αρχαίο λιθουανικό ημερολόγιο και ακολούθησε πολύωρη συνέλευση για τις μέλλουσες στρατηγικές και στοχεύσεις του ECER.

Η εκδοθείσα διακήρυξη του 16ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Εθνικών Θρησκειών είναι η ακόλουθη:

«Εμείς, οι αντιπρόσωποι δώδεκα διαφορετικών χωρών στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο των Εθνικών Θρησκειών, στο Βίλνιους της Λιθουανίας την 9η Ιουλίου 2014, ενώνουμε τις φωνές μας στην παρακάτω διακήρυξη.

Είμαστε μέλη διαφόρων Ευρωπαϊκών αυτοχθόνων εθνικών κουλτουρών που επιδιώκουμε να αναζωογονήσουμε και να ανακτήσουμε τις προγονικές μας θρησκευτικές και πνευματικές παραδόσεις. Τιμούμε εκείνους που προηγήθηκαν και μας έδωσαν την ζωή μας και την κληρονομιά μας. Είμαστε συνδεδεμένοι με τα εδάφη των προγόνων μας, με το χώμα που περιέχει τα οστά τους, με τα ύδατα από τα οποία και εκείνοι ήπιαν, με τους δρόμους που κάποτε και εκείνοι περπάτησαν. Επιδιώκουμε επίσης να παραδώσουμε αυτήν την κληρονομιά σε εκείνους που έρχονται μετά από εμάς, και των οποίων δυνητικά είμαστε οι πρόγονοι - των παιδιών μας, των εγγονιών μας, και των πολλών γενεών που πρόκειται να γεννηθούν. Στέλνουμε την αλληλεγγύη και υποστήριξή μας στα υπόλοιπα αυτόχθονα έθνη, φυλές και θρησκείες, που επίσης αγωνίζονται να διατηρήσουν τις δικές τους προγονικές κληρονομιές.

Οι εθνικές μας θρησκείες αποτελούν προϊόν της Ιστορίας αυτής της ηπείρου, είναι οι ζώσες εκδηλώσεις των αρχαίων παραδόσεων και ταυτοτήτων μας στο παρόν. Σε μια εποχή που ο κόσμος ακροβατεί επικίνδυνα στις άκρες της περιβαλλοντικής και οικονομικής αναταραχής, αποτέλεσμα ως επί το πλείστον ενός ανισόρροπου ατομισμού και μιας αχαλίνωτης απληστίας, οι δικές μας θρησκείες προωθούν εντελώς διαφορετικά μοντέλα πνευματικών και κοινωνικών αξιών: το να ζούμε κυρίως σε αρμονία, ισορροπία και αίσθηση μέτρου ως προς την Γη, το να θεωρούμε σημαντική την οικογένεια και την συνεργατική κοινότητα, το να σεβόμαστε και να τιμούμε όλες τις μορφές της ζωής.

Ωστόσο, σε πολλές χώρες της Ευρώπης, η έμπρακτη άσκηση των θρησκειών μας παρεμποδίζεται, περιορίζεται και ακόμα, μερικές φορές, απαγορεύεται. Καλούμε όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συμμορφωθούν πλήρως με, και να τηρήσουν, τις διατάξεις που εγγυώνται την θρησκευτική ελευθερία όλων των πολιτών, όπως ορίζονται στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και στις άλλες παρόμοιες συμβάσεις και συμφωνίες, και να απόσχουν από κάθε προνομιακή μεταχείριση ορισμένων θρησκειών έναντι των άλλων. Ζητούμε επίσης την αντανάκλαση αυτής της ισονομίας στην θρησκευτική επιλογή επάνω στα Ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα.

Καλούμε όλες τις κυβερνήσεις μας να συμμετάσχουν ενεργά στην διατήρηση και προστασία των Ευρωπαϊκών ιθαγενών ιερών τόπων - είτε πρόκειται για ανθρώπινες κατασκευές, είτε για φυσικά περιβάλλοντα. Ζητάμε επιπροσθέτως να παρέχεται ελεύθερη και ανοικτή πρόσβαση σε αυτούς τους τόπους στις εθνικές Ευρωπαϊκές θρησκείες που επιθυμούν να τις χρησιμοποιήσουν για λατρεία ή άλλου είδους πνευματικό εορτασμό.

Δεν επιδιώκουμε την απόκτηση κυριότητας ή αποκλειστικών δικαιωμάτων σε αυτές τις τοποθεσίες - η γη άλλωστε δεν ανήκει σε μας, εμείς ανήκουμε στην γη.

Αντιτιθέμεθα επίσης στην χρήση του όρου «παγανιστής» για εξτρεμιστικές πολιτικές ομάδες κάθε είδους, καθώς αυτό αντανακλά αρνητικά στην υπόληψή μας. Τέλος, καλούμε όλους τους λαούς και όλα τα έθνη να θέσουν μπροστά από κάθε άλλη προτεραιότητά τους το καλό της Γης -που είναι, κυριολεκτικά, η ζωντανή μητέρα όλων μας.

Στέλνουμε αυτό το μήνυμα, με αίσθημα συγγένειας, με αγάπη και με σεβασμό».

Η παρουσίαση του Υπάτου Συμβουλίου των Ελλήνων Εθνικών (ΥΣΕΕ), όπως έγινε στις 9 Ιουλίου "2014" στην Βίλνα της Λιθουανίας, στο Λιθουανικό Κοινοβούλιο, στα πλαίσια του 16ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου των Εθνικών Θρησκειών (ECER - European Congress of Ethnic Religions).