του Γεωργίου Πήττα

Παράθεση:

Η ευρωπαϊκή ενοποίηση θα προωθηθεί με την ψήφιση, ενδεχομένως, και της συνταγματικής συνθήκης, τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιοριστούν χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στη διευρυμένη Ευρώπη, τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές, καθώς θα μπορούν να προστατεύονται, αλλά και να παραβιάζονται από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων και πάντως, η δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις και θα δοκιμαστεί από ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης»

«Η χώρα μας εξάλλου θα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά διλήμματα σε πολλούς τομείς: στα εθνικά θέματα δρομολογούνται εξελίξεις που απαιτούν σύμπνοια και νηφαλιότητα, στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα πρέπει να γίνουν τομές και να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, η διαπαιδαγώγηση των νέων θα απαιτήσει αναπροσανατολισμούς στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, ο ελληνικός πολιτισμός θα πρέπει να ανακτήσει την ιστορική του πρωτοπορία».

Αυτή χονδρικά ήταν μια πολύ πρόσφατη δήλωση της Προέδρου της Ελληνικής Βουλής της Κυρίας Μπενάκη. Μια δήλωση που προκάλεσε ...Plethora αντιδράσεων, σε πολύ κόσμο, προκάλεσε ακόμα και τις κλασικές εθνικιστικές κορώνες που εκστομίζουν με κάθε ευκαιρία διάφοροι γνωστοί και άγνωστοι γραφικοί.

Ωστόσο στη δήλωση της πολύ σοβαρής και αξιοπρεπούς πάντα Κυρίας Α.Ψ. Μπενάκη υπάρχει μια παράγραφος που θεωρώ κλειδί και ομολογώ πως σαν «σκεπτικό» περιλαμβάνει πλήρως και τα δικά μου πιστεύω , όπως θα τα εκθέσω συνοπτικά στις παρακάτω γραμμές.

Η παράγραφος της Κυρίας Μπενάκη:
« ....θα απαιτήσει αναπροσανατολισμούς στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, ο ελληνικός πολιτισμός θα πρέπει να ανακτήσει την ιστορική του πρωτοπορία... »

Και, χονδρικά οι δικές μου θέσεις:

Μέσα στο μέσο-μακροπρόθεσμο πλαίσιο των εξελίξεων , τουλάχιστον με όλα όσα γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή , οι φόβοι που διατυπώνουν αρκετοί πολίτες για το μέλλον της εθνικής κυριαρχίας έχουν βάση και μάλιστα τεράστια.

Ωστόσο το ζήτημα δεν είναι απλά να «καταγγέλλουμε» διαρκώς αλλά και να προτείνουμε σκέψεις και προβληματισμούς για το μπορεί και πρέπει να γίνει.

Νομίζω πως κάτω από το τεράστιο βάρος της πραγματικότητας σε συνδυασμό με την ύψιστη καταρχάς ανάγκη της ανθρωπότητας να επιβιώσει σε αυτόν τον πλανήτη , η διαμόρφωση της Ευρώπης σε μια μορφή Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης , είναι περίπου μονόδρομος.

Σημασία τεράστια έχει η θέση της κάθε χώρας σε ένα τέτοιο σχήμα.

Για ποια εθνική κυριαρχία μιλούμε; και τι εννοούμε;

Σε μια πλήρως ενοποιημένη Ευρώπη -κατά το πρότυπο που ανέφερα πριν- με ανοιχτή αγορά εργασίας και ανοιχτά σύνορα για τους Πολίτες της , τίποτα δεν θα σταματάει κανέναν από το παει οπουδήποτε.
Αν φεύγεις από τη Γερμανία για να πας στην Πορτογαλία κάποια στιγμή θα είναι το απολύτως αντίστοιχο με το φεύγω από την Βοστόνη και πάω στην Καλιφόρνια.

Αυτό που είναι απολύτου σημασίας , δηλαδή απολύτου μέχρις εσχάτων , είναι όχι η διατήρηση τόσο του Έθνους Κράτους όσο η διατήρηση και επαύξηση του Εθνισμού που χαρακτηρίζει μια περιοχή.

Με άλλα λόγια , για πολλοστή φορά θα το πω , η Παιδεία και ο Πολιτισμός , επίσης η Παιδεία και ο Πολιτισμός , αλλά και η Παιδεία και ο Πολιτισμός. Αυτά , που είναι άλλωστε και τα Μέγιστα Αγαθά μας , η Κυριολεκτική Εθνική Περιουσία μας , πρέπει όχι απλά να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού με μουσειακή έννοια , αλλά , να καλλιεργηθούν , να προωθηθούν και να αυγατίσουν εκ νέου.

Μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία , μέσα σε ένα κόσμο που κάποτε η Ελλάς μπορεί να είναι απλά μια....μεγάλη πολιτεία της χώρας Ευρώπη , ας είναι μια Πολιτεία με Ταυτότητα.

Αυτή που μπορεί να έχει , την περί την Παιδεία και τον Πολιτισμό.

Αυτή , που θαυμαστά συνέθεσε πριν υπάρξει η Ελλάς ως Κράτος.

Γιατί το Κράτος Ελλάς , υπήρξε το προϊόν του απελευθερωτικού αγώνα κατά των Οθωμανών.

Αλλά ο Ελληνισμός και η Ελληνική Παιδεία , προ-υπήρξαν , επί χιλιάδες χρόνια και μπορούν να υπάρξουν και τώρα και αύριο. Φτάνει , να βρεθούν κάποτε υπεύθυνοι Έλληνες να οδηγήσουν εκ νέου τον τόπο τολμηρά στα ιστορικά του πεπρωμένα.

Και μια κοινωνία που θα πάψει να γκρινιάζει και να μεμψιμοιρεί θα δει γενναία μπροστά , σε ένα πολύ δύσκολο μέλλον , που όμως μπορεί να αποβεί , ειδικά για τούτον τον ιστορικής σημασίας τόπο, ευνοϊκό.

Προσωπικά δεν μπορώ να δω αυτό που λένε πολλοί μια Ελλάδα που να υπάρχει στηριζόμενη στον ....Ελληνικό Καπιταλισμό....(αν εξαιρέσω δηλαδή 2-3 σοβαρές και μεγάλες μονάδες...ποιος είναι αυτός ο καπιταλισμός; )

Αλλά από την άλλη πλευρά γιατί ο Πολιτισμός και η Παιδεία δεν μπορούν επιτέλους να γίνουν Εθνικά Κεφάλαια και με τους όρους της ελεύθερης οικονομίας;

Γιατί δεν μπορεί μια χώρα να δρομολογήσει τον Καπιταλισμό της στον ήδη υπαρκτό της πλούτο και ιδιαίτερα όταν αυτός είναι τόσο σημαντικός;

Είμαστε μια χώρα της οποίας ο Πολιτισμός στο σύνολό του διδάσκεται σε όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του Κόσμου.

Είμαστε μια χώρα που με 9.000.000 πληθυσμό , κατακτήσαμε 2 Νόμπελ λογοτεχνίας σε 20 χρόνια μέσα.

Είμαστε μια χώρα , με 9.000.000. πληθυσμό και αναλογικά έχουμε το υψηλότερο ποσοστό σε όλη την Ευρώπη μεταφρασμένων συγγραφέων -ποιητών , δοκιμιογράφων -ιστορικών , επιστημονικού έργου κλπ.

Είμαστε μια χώρα με ένα εκπληκτικό ανθρώπινο δυναμικό σε όλους τους τομείς , αλλά το δυναμικό αυτό είναι διασκορπισμένο στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα γιατί η Ελλάδα , πάντα επιβεβαιώνει τη μυθολογία της και ως σύγχρονος Κρόνος τρωει τα παιδιά της.

Ισχυρή Ελλάδα φώναζε το ΠΑΣΟΚ....αλλά όταν ο Καθηγητής Νανόπουλος πριν χρόνια θέλησε να έρθει στην πατρίδα , του έκλεισαν την πόρτα (ένα κραυγαλέο και γνωστό παράδειγμα ίσως όχι το καλύτερο , από τα εκατοντάδες άγνωστα).

Είμαστε η τελευταία χώρα που θα έπρεπε να ανησυχεί για την εξαφάνισή της. Διότι η μοναδική μας ιστορία , η μοναδική μας γλώσσα , οι μοναδικοί μας άνθρωποι , αποτελούν το ισχυρότερο διαχρονικό όπλο.

Αλλά κανείς , δεν επενδύει σε όλα αυτά.

Και αν αύριο χαθούμε , δεν θα φταινε ούτε τα...σκοτεινά σχέδια των ξένων...ούτε η ανακατάταξη των συνοριακών γραμμών.

Διότι με τα μυαλά που κουβαλάμε και τα σύνορα να παραμείνουν αμετάβλητα και να πάρουμε....την Πόλη.....και τη Βόρεια Ήπειρο (που λεει ο λόγος) ....σε αρκετά χρόνια ελληνικά δε θα μιλάμε.
Και δεν θα ξέρουμε καν ποιος είναι ο Ηρόδοτος και ο Αισχύλος. Έτσι και αλλιώς , πια δεν ξέρουμε τίποτα. Οι νεότεροι δεν γνωρίζουν ούτε τον Σεφέρη , ούτε τον Ελύτη...να μην παω στον Παλαμά και στον Κάλβο...και στο Σικελιανό...

Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει καθόλου μια Ελλάδα "εθνικά κυρίαρχη'' , με κυρίαρχα στοιχεία στην επικράτεια την σημερινή ημιμάθεια , τον σημερινό χαβαλέ , τη σημερινή απολύτως αφελληνισμένη κατάσταση του... κυρίαρχου ελληνικού κράτους.

Ποια Ελλάδα;

Ας κάνει κάποιος σύνθημα και πράξη το « Επενδύοντας στους Έλληνες» , ας δοθούν όλα στην Παιδεία , ας αγκαλιαστεί με στοργή ο Πολιτισμός και τότε , σε ένα μέσο βάθος χρόνου θα έχουμε μια Ελλάδα πραγματικά ισχυρή.

Μια Ελλάδα , που θα αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη.

Να έρχονται εδώ να σπουδάζουν , να κάνουν μεταπτυχιακά , να μετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα , να έρχονται εδώ να σπουδάζουν θέατρο και φιλοσοφία και ιστορία , να γίνει ξανά η Ελλάδα , Πνευματικό-Εκπαιδευτικό Κέντρο.

Σύγχρονο! Του 21ου αιώνα.

Αυτό που ήσουν κάποτε , να γίνεις ξανά...που έλεγε και ένα παλιό σπουδαίο τραγούδι του Μίκη.

Και ας μην υπάρχουν σύνορα , αφού καμιά χώρα στην Ευρώπη δεν θα έχει.

Άλλο οι γραμμές του χάρτη , άλλο η Ελλάς.
....

Κατά σύμπτωση καθώς σχεδίαζα αυτό το κείμενο και προβληματιζόμουν περί αυτού , έπρεπε να διακόψω για αρκετές ώρες για μια σημαντική παρουσίαση ενός πελάτη μου στο γραφείο. Ο πελάτης , (ομάδα Αμερικανών ειδικών στο Marketing που εργάζονται για λογαριασμό μέγιστου πολυεθνικού προϊόντος) επισκέφθηκε την εταιρία για την παρουσίαση μιας στρατηγικής.
Θα περιοριστώ μόνο στη μεταφορά μιας ελάχιστης φράσης από αυτή την παρουσίαση για να καταδείξω σε τι πρέπει να επενδύσουμε και τι σημαίνει πραγματική κυριαρχία σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο:

« ....a plethora of thematic icon archives will systematically economize our strategies for Europe.»
...υπογραμμισμένες από μένα , οι καθαρές ελληνικές λέξεις.

Και να ληφθεί υπόψη πως δεν ήταν κάποια πράξη ευγενείας , η ίδια παρουσίαση , ήρθε από την Αυστρία και απόψε ταξιδεύει για Μάλτα μετά Ιταλία και τέλος Γαλλία....

Ας εστιάσουμε εκεί που πρέπει επιτέλους. Με τα όπλα που διαθέτουμε , οι εθνικιστικές κορώνες μου μοιάζουν επιεικώς γραφικές.