Ο Εθνισμός ξεπερνά το τοπικό και άρα χρονικά περιορισμένο "εμείς" που συγκροτεί σε πολιτική οντότητα τα Έθνη. Είναι άχρονος, η αρχή του, αυτό που μπορεί ν΄αντιληφθούν τα ανθρώπινα μάτια ως τέτοια, χάνεται στον παρελθοντικό ορίζοντα, δίχως να έχει γεννηθεί ποτέ. Αλλά προϋπήρχε ως σπερματική ουσία που ανέμενε να γίνει αντιληπτός από την ανθρώπινη διάνοια για να εκδηλωθεί. Ξεπερνά το μέλλον καθορίζοντάς το. Είναι οι πνοές, οι διάνοιες, τα στρατηγήματα, οι έρωτες, το θέατρο, τα ποιήματα, τα νομοθετήματα, η συνέλευση, αλλά και ο θάνατος στα λατομεία των Συρακουσών. Είναι ο κόσμος της δικής μας εντιμότητας και της ευθύνης. Είναι όσοι έζησαν πριν από εμάς και μοιράζονται μαζί μας αυτή την κοινή ματιά κάτω απ΄αυτό το κομμάτι τ΄ουρανού. Είναι όλοι αυτοί, άντρες και γυναίκες, που θα ζήσουν και μετά από εμάς και θ΄αφουγκράζονται τις ίδιες ανησυχίες μαζί μας.

Ο Εθνισμός είναι ένα τεράστιο ποτάμι που ρέει ολόγυρά μας με τα ζωντανά αποτυπώματα όλων όσων έζησαν και όλων όσων θα ζήσουν, είναι οι ενέργειες των Θεών προς τους ανθρώπους, οι θλίψεις μας, τα δάκρυά μας αλλά και τα χαμόγελα που πηγάζουν από την Φιλότητα και την συντροφικότητα. Έχει μέσα του τα δικά μας αποτυπώματα αλλά καθορίζει και τις πορείες μας, που μπορεί κάποιες φορές να φαίνονται ότι συγκρούονται, ωστόσο υπακούουν στην ίδια αδυσώπητη εγγενή δύναμη για να κρατήσουν την οργανικότητα του "εμείς", όχι μόνο ζωντανή αλλά και μαχόμενη, απαστράπτουσα νικηφόρα και μεγαλειώδη. Με έργα που μιμούνται τους Θεούς.

Ο Εθνισμός δεν είναι μια κοινή συνισταμένη αντίρροπων και αλληλοκαταστροφικών δυνάμεων που ακολουθεί την κατεύθυνση της ευκαιριακά ισχυρότερης συνιστώσας. Ούτε αποτελεί μια μελαγχολική ενατένιση ενός παρελθοντικού, ιδεολογικά αμόλυντου εαυτού της ανθρωπότητας. Δεν αποτελεί ένα μαγικό καλειδοσκόπιο όπου η κάθε ιδεολογία της νεωτερικότητας ανακαλύπτει γεμάτη οίηση κομμάτια του εαυτού της στο αρχαίο παρελθόν(Ο... αναρχισμός στην αρχαία Ελλάδα, ο... φιλελευθερισμός στην μάχη των Θερμοπυλών, ο... εθνικοσοσιαλισμός στην Σπάρτη, κ.ο.κ.).

Ο Εθνισμός δεν αναγνωρίζει τις ιδεολογίες της διαποτισμένης από τον μονοθεϊσμό, νεωτερικότητας, όχι γιατί είναι πολιτικά αδιάφορος αλλά διότι τις ξεπερνά ως ένα ελλειμματικό εργαλείο μιας ιδιωτικής ατομικότητας στην πόρευσή του σε έναν κόσμο που κατά κανόνα τον αντιλαμβάνεται ως εχθρικό. Ο Εθνισμός το μόνο που έχει ν΄αντιπροτείνει είναι η οργανικότητα όχι μεμονωμένων προσωπικοτήτων, αλλά πολιτικά συγκροτημένων "εμείς". Αυτή είναι η μόνο απαίτηση που έχει ο Εθνισμός, για τα υπόλοιπα αφήνει ελεύθερο τον άνθρωπο να ακολουθήσει τη ροή που του ταιριάζει.

Οι τραγικές, τώρα, υπάρξεις που προσπαθούν να κάνουν εργαλειακή χρήση ενός αλά καρτ "εθνισμού" ανακαλύπτοντας διάφορα ιδεολογήματα, γεννήματα του μονοθεϊσμού και άρα στυλοβάτες του, σ΄ έναν κόσμο που υπήρξε και εξακολουθεί να είναι ο διαχρονικός του αντίπαλος, εκτός από την πλήρωση ενός κατά κανόνα υπερτροφικού "εγώ", (είδες πόσο δίκιο είχα, εγώ!), ανοίγουν τις κερκόπορτες, προσφέροντας γη και ύδωρ στις ίδιες δυνάμεις που κατέστρεψαν τον πολυθεϊστικό κόσμο και μετέτρεψαν τον άνθρωπο σε μονάδα και πρόσωπο, κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν του ερημικού θεού.

Με άλλα λόγια: Σου δείχνουμε ολόκληρο το Σύμπαν κι εσύ αναρωτιέσαι ποιος κατέχει τα μέσα παραγωγής ή αν θα μολυνθεί το "άγιο" DNA σου;

Κώστας Κεχαγιάς