ΕΝΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑΣ.
ΜΠΕΝ ΚΙΝΓΚΣΦΗΛΝΤ, ΙΟΥΝΙΟΣ 1993

Η ΕΛΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΑΝ ΕΝΑ ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΑΣΙΦΙΣΜΟΥ ΣΥΝΩΝΥΜΟ ΣΧΕΔΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗ ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΠΟΙΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΣΚΟΠΟΥ Ή ΘΕΛΗΣΕΩΣ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΙΓΟΣΤΗ ΔΡΑΣΗ, ΣΥΧΝΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΑΡΑΦΟΡΤΩΜΕΝΕΣ ΜΕ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ. ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΠΑΝΤΑ, ΔΙΟΤΙ Η ΕΛΙΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΜΑΚΡΙΑ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ, ΣΑΝ ΕΝΑ ΣΗΜΑΔΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ. ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΑΝ ΕΝΑ ΣΥΜΒΟΛΟ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΜΕΣΣΙΑΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΥΠΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΛΟΓΟ ΜΑΣ ΕΠΙΣΗΣ ΣΥΧΝΑ ΠΑΡΑΣΥΡΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΡΑΣΗ "ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΚΛΑΔΟ ΕΛΑΙΑΣ". ΚΙ ΟΜΩΣ ΛΙΓΟΙ, ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΟΥ Η ΤΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ. ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΜΕΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΠΟΙΑ ΚΟΙΝΗ ΑΠΌ ΟΛΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ, ΑΛΛΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΜΕ ΕΔΩ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΊΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΕΣ.

ΓΙ' ΑΥΤΟ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΠΙΟ ΙΕΡΟ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΚΟΣΜΟ: ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ, ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΚΑΘΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ, ΕΝΑΣ ΘΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΑΠΌ ΤΟ -776. ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΦΛΕΓΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΛΛΕΙΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΟΠΩΣ Ο ΚΟΡΟΙΒΟΣ Ο ΗΛΕΙΟΣ, Ο ΠΡΩΤΟΣ ΓΝΩΣΤΟΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ, ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ, ΑΜΕΙΦΘΗΚΕ Μ'ΕΝΑ ΙΕΡΟ ΜΗΛΟ. Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΙΦΙΤΟΣ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΣΕΙ ΕΝΑ ΥΠΕΡ-ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ. Ο ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ:

«ΚΑΙ ΚΑΘΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΧΕ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΑΠΟ ΕΜΦΥΛΙΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΛΟΙΜΟΥΣ, Ο ΙΦΙΤΟΣ ΣΚΕΠΤΟΤΑΝ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ ΑΦΕΣΗ ΓΙ' ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΕΙΝΑ. ΚΑΙ ΛΕΓΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΙΑΤΑΧΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΘΕΙΑ ΙΕΡΕΙΑ ΝΑ ΕΝΩΘΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΛΕΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ».

EΤΣΙ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ Η ΙΕΡΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΗΤΑΝ Η ΝΙΚΗ, Η ΤΙΜΗ, Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΕΙΡΗΝΗ. Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΥΝΑΧΤΗΚΕ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΙΦΙΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ, ΤΟΥ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΙΣΑΤΗ ΒΑΣΙΛΙΑ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ ΚΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΕΚΤΑΘΗΚΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΩΣΤΕ Η ΑΙΓΛΗ ΤΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΟΣΜΟ. ΜΕΧΡΙ ΤΟ -776 ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΑΝΑ 8 ΕΤΗ ΚΑΙ Η ΑΠΑΡΧΗ ΤΟΥΣ ΧΑΝΟΤΑΝ ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΙΔΡΥΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΜΙΘΕΟ ΗΡΑΚΛΗ, ΤΟΝ ΓΝΩΣΤΟ ΓΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑ. ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ 6ΗΣ ΑΡΙΘΜΗΜΕΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΟΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΙΦΙΤΟΣ ΠΗΓΕ ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝΤΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΝΙΚΗΤΕΣ. ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΗΤΑΝ:

«ΙΦΙΤΕ, Η ΜΗΛΙΑ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΤΗΣ ΣΑΝ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟ ΝΙΚΗΤΗ, ΣΤΕΦΑΝΩΣΕ ΤΟΝ ΜΕ ΕΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙ ΑΠΟ ΑΓΡΙΑ ΓΟΝΙΜΗ ΕΛΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΤΥΛΙΓΜΕΝΟ ΣΕ ΑΡΑΧΝΟΫΦΑΝΤΕΣ ΚΛΩΣΤΕΣ».

ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ, Ο ΙΦΙΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΒΡΗΚΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΑΛΣΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΙΣΤΟΥΣ ΑΡΑΧΝΗΣ. ΤΗΝ ΠΕΡΙΕΦΡΑΞΕ ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΛΑΔΙΑ ΤΗΣ ΠΛΕΚΟΝΤΑΝ ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΤΕΣ. Ο ΔΑΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΣΤΗΝ 7Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ, ΗΤΑΝ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΠΟΥ ΣΤΕΦΑΝΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΛΙΑ. ΟΜΩΣ, ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ. Ο ΙΦΙΤΟΣ ΟΤΑΝ ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΑΝ ΤΗ ΜΕΓΙΣΤΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΓΙΟΡΤΗ, ΕΙΧΕ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΕΝΑ ΜΗΛΟ ΣΤΟ ΝΙΚΗΤΗ ΣΑΝ ΕΝΔΕΙΞΗ ΤΙΜΗΣ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΩΝ ΠΥΘΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ. ΚΙ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ, ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΙΦΙΤΟ Η ΕΛΙΑ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΕΝΑ ΣΥΜΒΟΛΟ ΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΡΜΟΝΙΑΣ.

ΕΤΣΙ, ΟΤΑΝ Ο ΘΕΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΔΩΣΕ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΙΑ, ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ ΤΟΥΣ, ΠΑΝΑΡΧΑΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ. Η ΕΛΙΑ ΕΙΧΕ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ. Η ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ ΑΠΌ ΤΙΣ ΟΧΘΕΣ ΤΟΥ ΚΗΦΙΣΣΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΥΠΟΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΟΤΙ Η ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΕΛΙΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΔΩΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ. ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΗΒΑΙΟ ΠΟΙΗΤΗ ΠΙΝΔΑΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΜΥΘΙΚΗ: ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΥΤΗΝ, Ο ΗΜΊΘΕΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΗΒΑ, ΕΚΟΨΕ ΚΑΙ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΧΘΕΣ ΤΟΥ ΔΑΝΟΥΒΗ ΣΤΗ ΓΗ ΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΩΝ ΥΠΕΡΒΟΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΥΤΕΥΣΕ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΔΙΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ. ΕΔΩ ΒΕΒΑΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΥΘΙΚΟ ΓΡΙΦΟ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΘΑΝΟ Η ΕΛΙΑ ΝΑ ΠΡΟΕΡΧΟΤΑΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΨΥΧΡΟ ΚΛΙΜΑ - ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΓΗ ΤΩΝ ΥΠΕΡΒΟΡΕΙΩΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΝΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΕΡΗ ΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΓΙΑΤΙ Η ΓΗ ΤΩΝ ΥΠΕΡΒΟΡΕΙΩΝ, ΣΑΝ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ, ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΤΕ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕ ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Ο ΠΡΟΗΓΜΕΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΧΩΡΙΑ ΚΤΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΠΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ ΖΩΝΗ (ΓΥΡΩ ΣΤΟ -8.000) ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΕΠΊΣΗΣ ΤΡΟΠΙΚΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑ ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΩΝ, ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕΩΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΙΟ ΑΠΟ ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΔΥΣΗ, ΈΝΑ ΙΟΥΔΑΙΟ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑ, ΑΛΛΑ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΝ, ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΩΝ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ.

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΩΣ, Η ΕΛΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΕΩΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΙΦΙΤΟΥ ΤΗΣ ΗΛΙΔΟΣ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΗΔΗ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ ΩΣ ΣΥΜΒΟΛΟ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΕΤΣΙ Ο ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΑΝΕΡΧΟΤΑΝ ΠΟΛΥ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΙΦΙΤΟΥ, ΑΦΟΥ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΟΥ ΑΠΟ ΚΛΑΔΙΑ ΕΛΙΑΣ ΤΩΡΑ ΕΠΕΔΕΙΚΝΥΕ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΙΔΕΑΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΗΡΑΙΩΝ ΑΓΩΝΩΝ. ΠΡΑΓΜΑΤΙ, ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΜΙΑ ΙΕΡΗ ΣΥΖΕΥΞΗ ΤΩΝ «ΑΝΤΙΘΕΤΩΝ», ΤΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΗΣ ΥΛΗΣ, ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ ΠΡΩΤΑ ΑΠΌ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΘΕΟΥ ΤΟΥ ΔΙΟΣ. Η ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΚΙ ΕΠΙΔΕΞΙΟΤΗΤΑΣ, ΑΠΌ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ, ΕΙΧΕ ΠΑΝΤΑ ΤΗ ΔΙΠΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΜΑΧΗ: ΗΤΟΙ ΤΗΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΤΗΤΑΣ ΣΥΝΥΦΑΣΜΕΝΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΗΘΟΣ. ΠΑΡΑ ΤΟΥΣ ΠΑΜΠΟΛΛΟΥΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΣΑΝ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΚΟΣΜΟ, Η ΚΑΘΕ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΟΛΙΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΜΙΚΡΟ ΕΘΝΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥΣ, ΑΝ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΖΟΤΑΝ ΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΕΘΟΣ ΤΗΣ "ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑΣ" ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥΣ ΘΕΟΥΣ, ΟΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΘΕΩΡΟΥΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ ΣΑΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΔΟΤΕΣ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΡΙΖΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΗ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ "ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΗ". ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΤΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΙΕΡΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ, ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΤΕΦΑΝΩΝΟΝΤΑΝ Μ'ΑΥΤΗ ΑΠΟΚΤΟΥΣΑΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΕΪΚΕΣ ΤΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ, ΚΙ ΕΤΣΙ ΜΙΑ ΑΛΛΟΙΩΤΙΚΗ ΣΥΖΕΥΞΗ ΛΑΜΒΑΝΕ ΜΕΡΟΣ: ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ ΘΝΗΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΟ ΑΘΑΝΑΤΟ. Ο ΡΩΜΑΙΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΛΟΥΚΑΝΟΣ, ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ, ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ " ΑΝΥΨΩΝΟΝΤΑΝ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ" ΚΑΙ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΝ Σ'ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ. ΕΝΑΣ ΤΕΤΟΙΟΣ ΙΕΡΟΣ ΔΕΣΜΟΣ ΕΚΦΡΑΖΟΤΑΝ ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΔΙΟΣ, ΟΠΟΥ Ο ΘΕΟΣ ΑΝΑΠΑΡΙΣΤΑΤΟ ΝΑ ΦΟΡΑ ΕΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙ ΑΠΟ ΑΓΡΙΕΛΙΑ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΟΥ ΟΙ ΘΝΗΤΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΩΣ ΣΗΜΑΔΙ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ.

ΔΕΝΔΡΟ ΠΑΝΤΑ ΑΕΙΘΑΛΕΣ ΚΑΙ ΓΟΝΙΜΟ, Η ΕΛΙΑ ΥΠΗΡΞΕ ΣΥΜΒΟΛΟ ΕΙΡΗΝΗΣ, ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ, ΣΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΝΔΡΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΠΌ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΜΑΚΡΥΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΜΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ ΣΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ. ΤΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΤΟΥ ΙΦΙΤΟΥ ΗΤΑΝ, ΟΤΙ ΕΚΤΟΣ ΠΟΥ ΕΠΑΝΕΦΕΡΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΙΧΕ ΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΕΤΗΣ ΓΙΑ ΑΝΑΡΙΘΜΗΤΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1400 ΧΡΟΝΙΑ, ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΝΑ ΦΘΑΣΟΥΝ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΩΛΕΣΟΥΝ ΤΟ ΚΥΡΟΣ Η ΤΗΝ ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥΣ. ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΙΛΟΝΙΚΙΕΣ ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΝ, ΟΙ ΘΑΝΑΤΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΔΕΝ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΟ, ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΤΑΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΤΑΝ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΟΠΛΑ (ΝΑ ΦΕΡΕΙ «ΣΊΔΗΡΟΝ»). ΑΥΤΗ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣΕ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ. Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΟΛΙΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕ ΜΟΝΙΜΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΣΤΡΑΤΟΙ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΤΕΘΕΤΑΝ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥΣ.

ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟ ΓΗΪΝΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ ΘΕΪΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΣΟ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΗ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ. ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΕΣΤΕΚΕ ΤΟ ΑΓΡΙΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΕΛΕΑΓΝΟΣ ΜΕ ΤΑ ΕΥΩΔΙΑΣΤΑ ΚΙΤΡΙΝΑ ΠΕΤΑΛΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΗ ΒΡΩΣΙΜΟ ΚΑΡΠΟ ΤΟΥ (ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΜΕΝΗ ΕΛΙΑ). Η ΙΕΡΗ ΕΛΙΑ ΜΕ ΤΑ "ΟΜΟΡΦΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ" ΤΗΣ («ΚΟΤΙΝΟΣ ΚΑΛΛΙΣΤΕΦΑΝΟΣ») ΕΙΧΕ ΩΧΡΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΛΑΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΣΟΝΤΑΝ ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΥΘΟ. ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΓΩΝΕΣ ΤΑ ΚΛΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΚΟΒΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΡΟ ΑΛΣΟΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΝΕΑΡΟ ΑΓΟΡΙ, ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ. ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΚΟΒΕ ΕΝΑ ΚΛΑΔΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ 17 ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ (ΑΡΓΟΤΕΡΑ, ΤΟ ΈΤΟΣ -200 ΕΓΙΝΑΝ 18, ΔΙΟΤΙ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΤΟ «ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΝ ΠΑΊΔΩΝ»). Η ΙΕΡΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΔΙΑΤΗΡΗΘΗΚΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ: ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙΣ ΟΤΟΥ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΝΑΓΓΕΛΘΕΙ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΚΗΡΥΚΕΣ. ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ, ΤΟΥ ΕΔΙΝΕΤΟ ΑΠΛΩΣ ΕΝΑ ΚΛΑΔΙ ΑΠΟ ΦΟΙΝΙΚΑ ΝΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΣΤΟ ΔΕΞΙ ΤΟΥ ΧΕΡΙ ΣΑΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ. ΟΙ ΘΕΑΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΚΡΥΝΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΤΕΣ, ΤΟΥΣ ΚΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΣΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΟΜΠΗ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΔΙΑ, ΟΠΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΙΕΡΗ ΤΕΛΕΤΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝΟΝΤΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ.

ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΠΡΑΞΗ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ Τ'ΑΣΤΡΑ, ΣΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΔΩΜΑΤΑ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΟΥ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΚΛΑΔΙ ΕΦΕΡΕ ΜΙΑ ΜΑΓΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ. ΜΙΑ ΣΤΕΝΗ ΛΩΡΙΔΑ ΞΥΛΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΟ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΗ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ. ΗΤΑΝ Η ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΙΣΘΗΜΑ ΔΕΟΥΣ ΣΕ ΕΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΘΕΪΚΌ.

«ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΞΕΣΠΑΣΕ ΣΕ ΜΙΑ ΔΥΝΑΤΗ ΚΡΑΥΓΗ. ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΠΡΟΣΩΠΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ ΑΝΑΨΕ ΣΤΟ ΒΡΑΔΥΝΟ ΟΥΡΑΝΟ, ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΧΑΡΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ Ο ΙΕΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΗΤΑΝ ΓΕΜΑΤΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΑ ΣΤΟ ΣΚΟΠΟ ΤΩΝ ΝΙΚΗΤΩΝ: ΥΜΝΟΙ ΕΠΑΙΝΩΝ».

ΟΙ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΩΔΕΣ» ΤΟΥ ΠΙΝΔΑΡΟΥ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΟΛΟ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΟΥ ΑΠΟ ΚΛΑΔΟ ΑΓΡΙΕΛΙΑΣ. ΕΜΕΙΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΜΑΣ, ΩΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΩΣ ΙΕΡΟΥΡΓΟΙ, ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΟΥ ΑΠΌ ΠΑΝΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΕ Τ'ΟΝΟΜΑ «ΕΥΡΩΠΗ», ΑΠΟΛΥΤΑ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ Ν'ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ Ν' ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΑΝΙΕΡΟ ΚΛΑΔΟ;