Εικόνες βγαλμένες μέσα από την Ελληνική Μυθολογία και την Αρχαία Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)

Της Όλγας Κωνσταντίνου 

Εικόνες από την τελετή που πραγματοποίησαν οι Έλληνες Εθνικοί στην Κύπρο και η λατρευτική  ομάδα Μορφώ, κατέγραψε συνεργείο του Alpha. Η τελετή ήταν ήταν αφιερωμένη στα "Αδώνεια" και πραγματοποιήθηκε στον ναό του Δια, τον πρώτο Ελληνικό Βωμό που κτίστηκε στην Κύπρο ύστερα από αιώνες.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ-Μέλος Λατρευτικής Ομάδας Μορφώ
"Στην ουσία συμβολίζει το θάνατο και την Ανάσταση της Φύσης και στο λατρευτικό θα έχουμε τον επιτάφιο και την Ανάσταση του Άδωνη."

Η κοινότητα των Έλληνων Εθνικών Κύπρου προσπαθεί να διαβιώσει σύμφωνα με ήθη και έθιμα των αρχαίων Ελλήνων. Κάνουν τρόπο ζωής και βίωμα το αξιακό σύστημα αλλά και την θρησκεία των προγόνων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ-Μέλος Λατρευτικής Ομάδας Μορφώ  
"Η ελληνική εθνική θρησκεία αυτό που διδάσκει είναι η αρετή , την ενδιαφέρει από την πρώτη μέρα που θα γεννηθεί μέχρι και την τελευταία. Σε εμάς δεν υπάρχει το κακό ως οντότητα υπάρχει η κατά παρακολούθηση του καλού. Τον Έλληνα τον ενδιαφέρει ο άριστος και ολοκληρωμένος βίος με γνώμονα την αρετή καθώς και ο αξιοπρεπής θάνατος."

Ο βωμός αποτελεί το πιο ιερό σημείο του ναού αφού εκεί γίνεται ο δίαυλος επικοινωνίας των θνητών και των αθανάτων. Στο σημείο πραγματοποιούνται θυσίες αφιερωμένες στους θεούς ανάλογα με το εορτολόγιο τους. Είναι αναίμακτες και συνήθως χρησιμοποιούν κρασί μέλι γάλα ή και σπόρους για να τιμήσουν μια θεότητα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ-Μέλος Λατρευτικής Ομάδας Μορφώ 
"Εχει να κάνει με ένα συμβολισμό με τη φύση ότι προσφέρει μας τα πάντα για να επιβιώσουμε εμείς δεν έχει καμία απολυτή ανάγκη η φύση από εμάς αντιθέτως εμείς έχουμε ανάγκη στη φύση, από όλα τα αγαθά που μας προσφέρει η φύση προσφέρουμε πίσω σε ένα συμβολικό επίπεδο κάποιους από τους καρπούς που μας πρόσφεραν για να μπορούμε να επιβιώσουμε."

Οι δώδεκα στήλες που βρίσκονται στο ναό συμβολίζουν τους 6 θεούς και 6 θεές του Ολύμπου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ-Μέλος Λατρευτικής Ομάδας Μορφώ 
"Σε εμάς οι θεοί μας είναι μέσα στο όλο είναι κληθείσης του όλου η δουλειά τους είναι αν θέτουν τάξη στους νόμους της φύσης είναι ταξιθετικές οντότητες, καταγραμμένα στα απόγειο της ελληνικής κοσμοθέασης υπάρχουν πέραν των 35.000 θεοτήτων."

Ο χώρος χρησιμοποιείται επίσης για ονοματοδοσίες αλλά και για γάμους. Στόχος της ομάδας η απόκτηση θρησκευτικής αναγνωρισιμότητας έτσι ώστε να έχουν νομική υπόσταση και να μπορούν να ασκούν το θρησκευτικό τους δικαίωμα στους αρχαιολογικούς χώρους, κατόπιν συνεννόησης με το κράτος.