Zougla.gr

ΕΑΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ ΥΠΟ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑ

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Νίκος Χριστοφάκης
Μοντάζ: Θανάσης Παλλαντζάς, Παναγιώτης Μετρητίκας


Σπονδές στον Δία και την Αθηνά, επικλήσεις στον Απόλλωνα και την Ήρα, λατρευτικές εκδηλώσεις με ορφικούς ύμνους και λευκές χλαμύδες, το πυρ της Εστίας καίει στον βωμό φέρνοντας κάθαρση στους μυημένους... Εικόνες γνωστές, για όποιον μπορεί με τη φαντασία του να ανατρέξει στο απώτατο παρελθόν μας και στην κλασική αρχαιότητα, οπότε και επικρατούσα θρησκεία ήταν το Δωδεκάθεο, ή αλλιώς, η Ελληνική Εθνική Θρησκεία.

Πρόκειται όμως για εικόνες που επαναλαμβάνονται έπειτα από χιλιάδες χρόνια και στη σύγχρονη εποχή, σε αυτοσχέδιους λατρευτικούς χώρους αλλά και σε εμβληματικά σημεία και ναούς που βρίσκονται στον ελλαδικό χώρο, από ανθρώπους οι οποίοι άλλαξαν την παραδοσιακή τους πίστη, και ενστερνίστηκαν τη θρησκεία και την κοσμοθέαση που μας κληροδοτείται από την Αρχαία Ελλάδα.

Ή μήπως αυτή η θρησκεία δεν διακόπηκε ολοκληρωτικά ποτέ, αλλά έπειτα από «αιώνες καταπίεσης και διώξεων», βρήκε πρόσφορο έδαφος για να εξωτερικευθεί ξανά, σε ένα πιο μοντέρνο πια και ανεξίθρησκο ελληνικό κράτος;

Το Ύπατο Συμβούλιο των Ελλήνων Εθνικών ιδρύθηκε το 1997 «με σκοπό την ηθική και φυσική υποστήριξη, αλλά και παλινόρθωση της Εθνικής, Πολυθεϊστικής, Ελληνικής Παραδόσεως, Θρησκείας και Καθημερινού Τρόπου στην Νεοελληνική κοινωνία», όπως διαβάζουμε, και από τον Φεβρουάριο του 2017, η «Ελληνική Εθνική Θρησκεία», έχει καταστεί επίσημα ως μια από τις γνωστές θρησκείες που αναγνωρίζεται από το κράτος κατά τα προβλεπόμενα από τον ν. 4301/2014 άρθρο 17, έπειτα από χορήγηση αδείας ιδρύσεως και λειτουργίας λατρευτικού χώρου από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Πλέον, αριθμεί πολλές εκατοντάδες μελών, τα οποία ακολουθούν συγκεκριμένες αρχές, διακατέχονται από αξίες που μας έρχονται κατευθείαν από την εποχή του Πλάτωνα και ακόμα πιο παλιά, συμμετέχουν σε λατρευτικές τελετές και, πλέον, παντρεύονται, «βαφτίζονται» (δηλαδή ονοματοδοτούνται) αλλά και κηδεύονται σύμφωνα με το αρχαιοελληνικό τυπικό!

Το zougla.gr παρευρέθηκε σε πρόσφατη τελετή για την Εαρινή Ισημερία, στην έδρα του Ύπατου Συμβουλίου στην Αθήνα, και συνομίλησε με τον συνιδρυτή του φορέα Βλάση Ρασσιά. «Είμαστε η φυσική συνέχεια της ελληνικής εθνικής θρησκείας. Δεν πάψαμε ποτέ να υπάρχουμε, αν και πέρασαν αιώνες διωγμών», μας εξηγεί, περιγράφοντας τις βασικές αρχές της θρησκείας, που δεν είναι άλλες από την προσπάθεια επίτευξης των Αρετών, που δημιουργούν έναν διαφορετικό άνθρωπο.

«Μιμούμαστε τους Θεούς, για να φτάσουμε στην τελείωση στις ζωές μας. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να υπάρχει αυτή η παράδοση σε αυτόν τον τόπο, που τη γέννησε. Θα θέλαμε στο μέλλον, όταν το κράτος θα είναι πιο ελληνικό, όλα αυτά να διδάσκονται και στα παιδιά μας», αναφέρει.

Η Αρχιέρεια Έλενα Πετρή μας εξηγεί πώς επιτεύχθηκε η νομική αναγνώριση της θρησκείας και λεπτομέρειες των διάφορων τελετουργικών, ενώ η νεαρή Σοφία Βλαχούλη, ιέρεια, μας περιγράφει την αιτία που ασπάστηκε την αρχαία ελληνική θρησκεία. «Σε εμάς δεν υπάρχει "πρέπει", ο κάθε ένας ακολουθεί το δικό του μονοπάτι, αρκεί αυτό να είναι συμβατό με τους νόμους του σύμπαντος και της Φύσης. Έχουμε ελευθερία. Κι αυτό με καλύπτει απόλυτα», εξηγεί.

Ο Κώστας Κεχαγιάς, τέλος, ξεκαθαρίζει: «Οι Θεοί δεν είναι πρόσωπα για εμάς και δεν κατοικούν στον Όλυμπο. Tο Πανθεόν μας είναι ενιαίο, είτε πούμε ένας Θεός είτε πολλοί, είναι το ίδιo πράγμα. Σημασία έχει το που βρίσκεται το θείο που για εμάς επιμερίζεται στο ελληνικό Πάνθεον. Στην Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια οι παραδοσιακές θρησκείες έχουν αύξηση στους πιστούς κατά 400%. Εκτιμώ ότι τα επόμενα χρόνια η Ελληνική Εθνική Θρησκεία θα γίνεται ακόμα περισσότερο γνωστή»...

Δείτε το ρεπορτάζ του zougla.gr:

;

Πηγή: Zougla.gr