Εορτάστηκε στις 18 Σκιροφοριώνος (Ιουνίου) σύμφωνα με το επίσημο και παραδεδομένο ιερατικό τυπικό της Ε.Ε.Θ., το Θερινό Ηλιοστάσιο στον εν Αθήναις αναγνωρισμένο Ναό μας. Μαζί με τον κυρίαρχο Θεό του Μηνός, Ερμή και τις αρετές της Ευκοινωνησίας και Ευσυναλλαξίας.

Εορτασμοί για το Θερινό Ηλιοστάσιο πραγματοποιήθηκαν και από τα παραρτήματα του ΥΣΕΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό. 

Στο Θερινό Ηλιοστάσιο εγκαινιάζουμε το καλοκαίρι και εορτάζουμε την μέγιστη φανέρωση του θεού Απόλλωνος. Είναι η ημέρα με την μεγαλύτερη διάρκεια καθ' όλο το έτος. Αυτές οι ημέρες που το ηλιακό φως κυριαρχεί βρίσκονται στην κορύφωση ενός κύκλου όπου η ηλιακή συνείδηση φτάνει εγγύτερα στην πηγή απ' όπου προήλθε. Με τον εορτασμό για το Θερινό Ηλιοστάσιο τιμούμε τους θεούς Απόλλωνα, Ήλιο και τον κυρίαρχο του μηνός Ερμή. 

Επίσης τιμούμε τις αρετές τις Ευκοινωνησίας και Ευσυναλλαξίας που είναι άμεσα συνδεδεμένες με την ηλιακή διαύγεια και αποτελούν τα απαραίτητα εφόδια των αρετών για την ανέλιξη των θνητών έως τον Έλληνα Άνθρωπο. Στο πνευματικό επίπεδο, το Θερινό Ηλιοστάσιο σημαίνει το απόγειο της συνειδητότητας μέσα στον Άνθρωπο (καθίσταται δηλαδή αυτός αυτόφωτος και αυτάρκης), την διαύγεια και «ηλιοποίηση» της συνείδησης, την επανένωση του ανώτερου εαυτού με την (θεϊκή) προέλευσή του. 

Στο μορφικό επίπεδο, το Θερινό Ηλιοστάσιο (αφετηρία του «ενιαυτού» για τις περισσότερες ιωνικές πόλεις) σημαίνει την αφθονία, την παροχή από τον χθόνιο κόσμο του Πλούτωνος, της Δήμητρος και της Περσεφόνης προς τον υφήλιο κόσμο των ζωντανών, τον θρίαμβο του «Γεωργίου» Ηλίου και του Θεού Απόλλωνος που δοξάζεται ως «αυξητής», «κάρπιμος», «σιτάλκας» κ.ά. 

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΘΡΙΑΜΒΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΦΩΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΡΙΝΟΥ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ, ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΤΑΣΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΕΞΥΨΩΣΗ.